Volledig scherm
. © Local Focus/Martijn Verburg

Fietsersbond Zeist hekelt aanleg nieuw fietspad naar Uithof

De Fietsersbond Zeist is faliekant tegen de aanleg van een nieuwe fietsverbinding tussen de Weteringlaan in Zeist via de Bisschopsweg naar De Uithof in Utrecht. Ze pleit ervoor om de bestaande infrastructuur te verbeteren.

Volgens de provincie is de Bisschopsweg niet alleen een belangrijke fietsroute tussen Zeist en De Uithof, maar ook een sluiproute voor automobilisten die de A28 willen omzeilen. Om fietsers een veiligere én kortere route te bieden komt er daarom nog dit jaar een fietspadaansluiting met de Weteringlaan.

Quote

Ik heb het gevoel dat de 'aaibare' fietsers worden gebruikt - bijna misbruikt - om door een natuurge­bied een civiel werk aan te leggen

Erik Groeneweg van Fietsersbond Zeist

Erik Groeneweg van de Fietsersbond Zeist vindt het argument van de provincie een drogreden. ,,Het sluipverkeer is al teruggedrongen. De Bisschopsweg wordt door fietsers als een zeer prettige weg gezien, vanwege de prachtige natuur. Als de nieuwe fietsverbinding er komt, blijven de meeste fietsers toch over de Bisschopsweg fietsen. Daarnaast loopt er nog een onderzoek naar de verbreding van de Bisschopsweg. Maar toch nemen ze nu al een besluit."

Geplande tunnel 'volledig nutteloos'

Wat hem ook steekt, is dat de nieuwe fietsverbinding dwars door de ecologische hoofdstructuur wordt aangelegd. ,,Dat tast de natuur aan. Ik heb het gevoel dat de fietsers, omdat ze zo aaibaar zijn, worden gebruikt - bijna misbruikt - om door een natuurgebied een civiel werk aan te leggen, waarmee ze een begin maken met de verstedelijking van dit gebied."

De fietsersbond pleit ervoor om de bestaande infrastructuur fietsvriendelijker maken. In dat kader heeft ze ook kritiek op de tunnel die er komt onder de Utrechtseweg bij de Dreef. ,,Die is voor fietsers volledig nutteloos. Voor fietsers is het juist beter om de tunnel onder de Dreef door aan te leggen, langs de Utrechtseweg'', aldus Groeneweg.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht