Volledig scherm
Kruising Rijnkennemerlaan-Musicallaan in Leidsche Rijn Utrecht. © Google Maps

Fietspad hoger; beruchte kruising Leidsche Rijn wordt eindelijk veiliger

De kruising Rijnkennemerlaan-Musicallaan in Leidsche Rijn gaat op de schop. De gemeente Utrecht verhoogt het verkeersplateau, waardoor automobilisten gedwongen worden om te stoppen.

Het kruispunt staat al jaren bekend als gevaarlijk. Automobilisten op de Musicallaan moeten er stoppen en fietsers op de Rijnkennemerlaan voorrang geven. Dat gebeurt vaak niet, met meerdere ongelukken tot gevolg. Complicerende factor is dat de Rijnkennemerlaan schuin op de Musicallaan ligt, wat de situatie onoverzichtelijk maakt.

Omwonenden en de Fietersbond vragen de gemeente Utrecht al jaren om maatregelen. Er volgden kleine aanpassingen, maar die bleken niet afdoende. Zo werd het asfalt aangepast en extra borden geplaatst.  Vorig jaar werd een verkeersbureau ingehuurd voor uitgebreider onderzoek. Uit camerabeelden bleek dat veel automobilisten niet stoppen, ondanks de borden en stopborden.

Besloten is om het bestaande verkeersplateau verder te verhogen. Het grotere hoogteverschil dwingt auto’s daadwerkelijk te stoppen, zo is de verwachting.  Gevolg is ook dat een deel van het fietspad en de omliggende ruimte hoger komt te liggen.

Volledige stop

AD-columniste Marieke Dubbelman woont vlakbij de kruising en maakt zich al jaren sterk voor verbetering van de situatie. ,,Fijn dat de gemeente na 14 jaar eindelijk een drempel neerlegt die wel aan de norm voldoet’’, zegt ze in een reactie. ,,Hopelijk dwingt deze drempel mensen om zich wél aan het stopbord te houden. Een volledige stop heb je nodig om volledig zicht te hebben op deze niet-haakse kruising.’’ 

Toch vreest ze dat ongelukken niet helemaal verleden tijd zijn. ,,Door de schuinheid van de kruising kan een fietser zich net achter de stijl van de autoruit bevinden. Dan denk je dat je goed hebt gekeken en verschijnt er toch ineens een fietser. Het fundamentele probleem is dus niet opgelost.’’

De gemeente past de kruising in de laatste week van de schoolvakantie, van 26 tot en met 30 augustus, aan. Na een gewenningsperiode van drie maanden volgt een evaluatie.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht