Het 'Fietspad van de Toekomst' moet komen te liggen tussen De Uithof en Wageningen.
Volledig scherm
Het 'Fietspad van de Toekomst' moet komen te liggen tussen De Uithof en Wageningen. © USP

‘Fietspad van de Toekomst’ tussen Utrecht en Wageningen wordt proeftuin

Een nieuw aan te leggen fietspad naast de provinciale weg N225 tussen De Uithof en Wageningen moet gaan dienen als ‘openlucht proeftuin’ voor de ontwikkeling van het fietsverkeer in de provincie Utrecht.  

Een motie van D66, VVD, CDA en ChristenUnie in de Provinciale Staten voor het realiseren van zo’n ‘Fietspad van de Toekomst’ werd donderdagavond unaniem aangenomen.

De vier partijen willen met het nieuwe fietspad innovaties voor fietsverkeer sneller in de praktijk brengen en zo gebruikers laten profiteren van de nieuwste ontwikkelingen. Volgens D66-fractievoorzitter en initiatiefnemer Marc de Droog kan zo beter worden ingespeeld op bijvoorbeeld het toenemende gebruik van e-bikes en de verduurzaming van fietspaden. ,,Met deze motie maken we het mogelijk om hier nu oplossingen voor te testen”, zegt hij in een persbericht.

Samenwerking met bedrijven

Daarnaast ziet De Droog bij het realiseren van het fietspad een rol weggelegd voor samenwerking met bedrijven en instituten die langs de route gevestigd zijn. ,,De wijze van verlichting, gebruik van duurzame materialen, schuilplaatsen voor regen en snelle laadpalen zijn voorbeelden van concrete innovaties die we met deze instituten op de N225 zouden kunnen uitproberen”, aldus De Droog. 

Het is nog onduidelijk wanneer het fietspad er komt en welke kosten hiermee gemoeid zijn. De N225 loopt dwars over de Utrechtse Heuvelrug, langs onder meer Doorn, Elst en Rhenen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht