Volledig scherm
Arnaut de Bruin (r) en Marnix van Wingerden van Mourik bij de half afgebouwde tunnel. © Jeroen Jumelet

Fietstunnel De Bilt als een Lego-bouwpakket gebouwd

Klokslag 20.00 uur vrijdagavond sluit aannemer Mourik de Provincialeweg N237 tussen De Bilt en Utrecht weer een heel weekend af. Het is het tweede opeenvolgende weekend dat de weg bij De Bilt is afgesloten voor verkeer. Vorige week werd het noordelijk deel van de nieuwe fiets- en voetgangerstunnel gebouwd, dit weekend wordt het zuidelijk deel voltooid.

De zon heeft het metersdiepe gat dat de afgelopen dagen is gegraven, behoorlijk opgewarmd. Hoe anders was het vorig weekend toen het behoorlijk nat en koud was, vertellen Marnix van Wingerden en Arnaut de Bruin. Ze zijn respectievelijk projectleider en ontwerpleider van de bouwplaats. „Maar de regen heeft ons niet opgehouden. We waren keurig op tijd klaar zodat maandagochtend om 06.00 uur de weg weer vrij was voor de ochtendspits”, vertelt Van Wingerden. Vrachtwagens leverden keurig alle betonelementen op tijd af, waarna ze met een enorme kraan op hun plek werden gehesen.

Betonelementen

Precies hetzelfde trucje halen ze dus dit weekend weer uit. „We moeten aan de zuidkant nog iets verder uitgraven om alle betonelementen te kunnen plaatsen”, vertelt De Bruin. „Daarna maken we de hele bodem mooi vlak en kunnen we twaalf elementen plaatsen en is de tunnelbuis in principe af.” Die betonnen elementen wegen 25 ton per stuk en worden per speciaal transport vanuit Dodewaard aangevoerd. „Als ze op hun plek liggen, gaan er staalkabels door de wanden heen en trekken we alle elementen tegen elkaar aan. Zo ontstaat een stevig geheel.” Maandag 16 september rijdt er dan ook verkeer over het zuidelijk deel van de nieuwe voetgangers- en fietstunnel.

Tramrails

Van Wingerden heeft al een paar keer de vraag gekregen of hij ook tramrails is tegengekomen bij het opbreken van de weg. Het spoor van de tram naar Zeist liep namelijk midden over de weg naar Zeist. „Nee, hier niet. Als we straks de faunapassage onder de Utrechtseweg gaan aanleggen, zullen we de rails wel tegenkomen.”

Als aanstaande maandag het verkeer weer over de volle breedte van de Utrechtseweg kan rijden, is het nog niet helemaal gedaan met de afsluitingen. Van vrijdagavond 27 september tot maandagochtend 30 september wordt de weg nog een keer afgesloten om alle betonelementen op hun plek te leggen voor het zuidelijk landhoofd. Daarna kan de afwerking beginnen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht