De laatste hand wordt gelegd aan het kunstwerk van Hansje van Halem in het tunneltje onder de Utrechtseweg door.
Volledig scherm
De laatste hand wordt gelegd aan het kunstwerk van Hansje van Halem in het tunneltje onder de Utrechtseweg door. © Boas Photo

Fietstunnel in De Bilt met kunst gebaseerd op KNMI is geopend

De kunstenaars van het Utrechtse kunstenaarscollectief De Strakke Hand bewegen zich als moderne dansers door de fiets- en voetgangerstunnel die de Biltse wijk Kloosterpark verbindt met de rest van De Bilt. Het zijn zwarte schimmen die ritmisch met stokken van muur naar muur lopen.

In werkelijkheid zijn ze niet aan het dansen, maar voorzien ze de tunnel van een beschermende coating. Aan de stokken zitten rollers en hun hoofden zijn voorzien van veiligheidsbrillen en stofmaskers om de sterke ammoniakgeur buiten te houden. Hun werk zit er bijna op. Ze hebben enkele weken gewerkt aan het aanbrengen van het ontwerp van grafisch vormgever Hansje van Halem. Ze is onder meer bekend als hoofdontwerper van Lowlands en heeft postzegels ontworpen. Vorig jaar ontving ze een Dutch Design Award.

Terwijl het kunstwerk van Van Halem wordt voorzien van een beschermende laag, kijkt Ella Derksen, adviseur bij de provincie Utrecht toe. Ze heeft het hele proces van de keuze voor de kunstenaar tot de uitvoering begeleid. "Het mooie was dat de bewoners van het Kloosterpark en Oud-De Bilt unaniem voor Van Halem hebben gekozen. Ik heb de kunstenaars bewust niet vooraf een ontwerp laten maken, maar de bewoners konden het portfolio bekijken. Een ontwerp verandert toch weer iets. En het zou extra geld hebben gekost."

Kunstwerk

Van Halem liet zich inspireren door het KNMI, dat in het Kloosterpark ligt. "Daar is op talloze computerschermen het weer te zien in gekleurde lijnen. Blauw voor een warm gebied, rood voor een koud gebied", vertelt Derksen. "Bijzonder is dat niet alleen de wanden zijn voorzien van het grafisch ontwerp, maar dat het doorloopt over het plafond. Zo is het hele tunneltje een kunstwerk geworden."

Vanaf vanmorgen mogen de eerste fietsers en voetgangers door het tunneltje. Over een week is de officiële opening.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht