Volledig scherm
Werkzaamheden op A12 bij Galecopperbrug © Rijkswaterstaat

Fileleed door werk aan Galecopperbrug neemt flink toe

De verkeershinder rond de Galecopperbrug in de A12 bij Utrecht lijkt flink toe te nemen. Viel de overlast de afgelopen drie weken gedurende de eerste fase van de werkzaamheden aan de brug nog mee, maandag explodeerden de files rond Utrecht. En ook vandaag was het weer mis bij de brug.

Volgens Kees Kwaks van de ANWB-verkeersinformatiedienst stond tijdens het hoogtepunt van de ochtendspits op de A12 ruim 20 kilometer file, vanaf Reeuwijk tot Utrecht. ,,Opvallend is ook dat die lang aanhield, tot lang na de ochtendspits", aldus Kwaks. Automobilisten waren anderhalf uur extra reistijd kwijt, voegt hij er aan toe.

Er waren volgens Kwaks op de A12 geen bijzondere omstandigheden zoals ongevallen of slecht weer die bijdroegen aan de lengte van de file. Ook op de A2 vanuit Den Bosch en Amsterdam liep het vast. Bestuurders moesten bij Maarssen al in de remmen. Vanavond was er opnieuw sprake van een lange file.

Op sociale media vragen diverse weggebruikers zich af of het onderhoud aan de brug niet in de zomermaanden gepland had kunnen worden. Eerder al liet Rijkswaterstaat weten daar bewust niet voor gekozen te hebben omdat in die periode al aan de A2 tussen Amsterdam en Utrecht gewerkt werd. Beide klussen tegelijkertijd zou volgens dienst ook in de zomermaanden tot één grote file van Amsterdam tot Utrecht hebben geleid.

De wegwerkzaamheden die op 25 september begonnen, zijn dinsdag  de tweede fase ingegaan die tot 8 november duurt. De afgelopen weken werd gewerkt aan de zogeheten parallelrijbaan. De komende weken neemt de aannemer de hoofdrijbaan onderhanden. Dat is volgens zowel Rijkswaterstaat als Kwaks moeilijker voor het verkeer dan de afsluiting van de afgelopen drie weken. ,,Het verkeer moet echt van de doorgaande rijbanen af. Dat is duidelijk ingrijpender dan de afsluiting van de parallelbaan."

Aansluitingen

Rijkswaterstaat voert herstelwerkzaamheden uit aan de aansluitingen van de Galecopperbrug naar de oever. Alleen de zuidelijke brug richting Arnhem wordt aangepakt. Daardoor heeft alleen verkeer vanuit het westen, de A12 vanuit Den Haag en op de A2 vanuit Den Bosch  en Amsterdam last van de werkzaamheden. Die laatste snelwegen sluiten op knooppunt Oudenrijn aan op de afgesloten delen van de A12. Als gevolg van het werk zijn de op- en afritten naar Nieuwegein/Papendorp en naar Kanaleneiland afgesloten. 

Rijkswaterstaat heeft omleidingsroutes ingesteld die onder meer door Nieuwegein voeren. daar stonden de afgelopen weken dan ook lange files op de doorgaande wegen. Congrescentrum NBC, dicht bij de Galecopperbrug, attendeerde bezoekers de afgelopen weken al op de omleidingen en mogelijke vertraging. ,,We kregen wel meer telefoontjes van bezoekers die hun afspraak niet dreigden te halen, maar vandaag waren het er echt veel meer,” laat een medewerkster desgevraagd weten.

Regiotaxi

De regiotaxi nam in de afgelopen weken al noodmaatregelen om te voorkomen dat klanten de dupe werden van de werkzaamheden. Zo moesten taxi’s eerder besteld worden. ,,We zien dat de maatregel om ritten met de regiotaxi eerder te boeken wel iets hebben bijgedragen om de druk te verlichten,‘’ zegt woordvoerder Ron van Dopperen van de Provincie Utrecht. ,,De vervoerder kan daardoor wat gemakkelijker schuiven met inplannen van capaciteit.’’ Toch is dat nog niet de oplossing, zegt hij. ,,Helaas. Vanwege de vertragingen heeft vervoerder meer voertuigen en chauffeurs moeten inzetten. We zijn er dus nog niet. Hopelijk met de herfstvakantie volgende week rijdt het beter door.’’

Of de files de komende dagen aanhouden is nog even afwachten, denkt Kwaks. ,,Deze situatie duurt nog tot 8 november, maar je ziet wel vaak dat er gewenning optreedt bij automobilisten en de ze andere oplossingen zoeken.”

Volledig scherm
Een overzichtskaartje van de files rond Utrecht dinsdagochtend. © ANWB

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht