Volledig scherm
Wie vanmorgen de auto gebruikt, moet krabben. © ANP

Files door gladheid voorbij, maar tramstoring deels verholpen

Vannacht heeft het op veel plaatsen licht gevroren. Daardoor is het spekglad op de weg en zul je moeten krabben. Dit is nog maar het begin, want de komende dagen wordt het geleidelijk kouder.

Na een roerige ochtend zijn de files rond Utrecht inmiddels voorbij. Het was vanmorgen al vroeg druk op de wegen in Utrecht. Op de A12 richting Utrecht, tussen Bodegraven en De Meern, gebeurde een ongeluk waardoor de reistijd drie kwartier langer werd. 

Ook op de A27 was even een vertraging vanwege kapotte auto, maar hulpdiensten konden al snel een einde aan de problemen maken.

Tussen Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein rijden er nog wel minder trams door storingen bij U-OV. De vervoersmaatschappij adviseert gebruik te maken van een lijnbus.

Natte weg

Gisteren trokken diverse buien over ons land, vrijwel overal was het wegdek daardoor nat. ,,De kracht van de zon was verre van optimaal, ook was de lucht nog niet erg droog. Hierdoor droogde het wegdek niet volledig op, terwijl de temperatuur vannacht op veel plaatsen tot rond of onder het vriespunt daalde”, verklaart meteoroloog Wilfred Janssen van Weerplaza.

Zeker in gebieden waar de wind luwt (denk aan gebieden met veel beschutting door bijvoorbeeld bomenrijen of struiken) is het daardoor glad. Ook bruggetjes en viaducten zijn plaatsen waar je op moet passen.

Zon

In de loop van de ochtend zal het risico op verraderlijke gladheid verdwijnen. De temperatuur loopt op tot boven het vriespunt, ook de wegdektemperaturen zullen vrij snel stijgen tot boven nul. ,,Zeker wanneer de zon redelijk goed doorbreekt is het met gladheid snel gedaan”, belooft Janssen. ,,Tijdens een groot deel van de ochtendspits is het nog wel oppassen, want de zon komt tenslotte pas in de staart van de ochtendspits echt boven de horizon.”

Komende dagen wordt het geleidelijk kouder. ,,We zien nu en dan de zon en de temperaturen gaan overdag naar beneden naar 2 of 3 graden. ‘s Nachts vriest het licht, tot landinwaarts later dit weekend ook matig.”

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht