Volledig scherm
Jos Stelling wil Slachtstraat 5 in de Utrechtse binnenstad, waar voormalig filmtheater 't Hoogt zat, ombouwen tot nieuwe bioscoop. © AD

Films kijken in voormalig theater ’t Hoogt? Binnenkort kan het weer

Ondernemer Jos Stelling gaat een nieuwe bioscoop beginnen in Utrecht. Hij wil het voormalige filmtheater ’t Hoogt aan de Slachtstraat verbouwen tot een bioscoop met drie filmzalen. 

Betrouwbare bronnen bevestigen het plan, waarmee Stelling vrijdag officieel naar buiten komt.

Volledig scherm
Ondernemer en filmmaker Jos Stelling: ,,Ik wil met een positief plan komen.’’ © Jos van Sambeek

Stelling is al eigenaar van de filmhuizen Springhaver en het Louis Hartloper Complex (LHC) in Utrecht. De verbouwing van het voormalige ’t Hoogt tot een nieuw filmhuis, dat Slachtstraat zou moeten gaan heten, wordt zijn derde filmhuis. Stellings voornemen is opmerkelijk, omdat hij in het verleden forse kritiek heeft geuit op de toekomstplannen van de gemeente met het zwaar gesubsidieerde ’t Hoogt.

Het plan voor een nieuw filmhuis is onderdeel van de herontwikkeling van de rijksmonumentale panden aan het Hoogt en de Slachtstraat, die leegstaan sinds de sluiting van ’t Hoogt eind december 2018. Eigenaar het Utrechts Monumenten Fonds (UMF) wil de panden aan het Hoogt herontwikkelen. Er moeten tien appartementen komen en een kantoor. Het Betje Boerhavemuseum, het museum voor het kruideniersbedrijf, zou verhuizen van Hoogt 6 naar Hoogt 2.

Stelling, en ook directeur van het Utrechts Monumenten Fonds Suzan te Brake, willen niet reageren. ,,Vrijdag presenteren we het plan, vooraf vertellen we niks,’’ aldus Stelling, die wel zegt met ‘een positief plan te komen’. ,,Er gebeurt weer iets.’’ Tijdens de nieuwjaarsborrel met het personeel heeft de filmmaker zijn toekomstplannen echter al bekendgemaakt.

Asbest

De herontwikkeling van de panden aan het Hoogt en de Slachtstraat hebben forse vertraging opgelopen door de vondst van asbest. Voor de brandveiligheid van het filmtheater is in de jaren 70 asbest gebruikt. Ook in de panden aan het Hoogt zit asbest. Te Brake zegt dat de asbestsanering volop aan de gang is. ,,We zijn nog aan het saneren. Naar verwachting zijn we daar dit voorjaar mee klaar.’’

Een andere oorzaak voor de vertraging is een slepend conflict met de gemeente over de afkoopsom van de eeuwigdurende erfpacht die op de panden rust. Daar is maandenlang over getwist zonder dat beide partijen tot een akkoord kwamen. Volgens Te Brake zijn er nu ‘constructieve gesprekken met de gemeente over de afkoopsom van de erfpacht’.

Taxatiewaarde

Woordvoerder van de gemeente Matthijs Keuning bevestigt de gesprekken met het UMF over de erfpacht. ,,Als er woningen komen, gaat de erfpacht omhoog vanwege de taxatiewaarde van de panden. Bij een culturele functie ligt de erfpacht lager’’, legt hij uit. Volgens Keuning is het niet aan de gemeente om tegemoet te komen aan de hoogte van de erfpacht. ,,We wachten het plan van het UMF af.’’

Filmtheater ’t Hoogt verhuist naar een voormalige NS-loods in het Werkspoorgebied in de wijk Zuilen. Voor de herontwikkeling van dit complex, De Machinerie geheten, wil Utrecht 3,5 miljoen euro uittrekken. Naast het nieuwe ’t Hoogt zouden het Nederlands Film Festival, Fotodok en de stichting Maakruimte er in de loop van 2020 onderdak moeten krijgen.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht