Volledig scherm
© Marnix Schmidt

Filmtheater 't Hoogt wil verhuizen naar City bioscoop

Filmtheater 't Hoogt wil in 2018 verhuizen van 't Hoogt naar de City Bioscoop aan de Voorstraat. 't Hoogt wordt daar een podium voor beeldcultuur, dat tegelijk een boetiekbioscoop voor kijkers en een speeltuin voor makers zal zijn.

Directeur Rianne Brouwers van 't Hoogt ziet veel mogelijkheden op de nieuwe locatie. Maar ze is afhankelijk van pandeigenaar Wolff. Die is ook nog in gesprek met Kinepolis, de huidige exploitant van bioscoop City. Kinepolis wil de exploitatie van City voortzetten. Philip Wolff laat weten binnen afzienbare tijd een keuze te maken tussen  Kinepolis en 't Hoogt. ,,De nieuwe locatie heeft net als ons huidige pand veel historie. We staan te popelen op de ietwat vermoeide, statige dame om te toveren tot een bruisend jong ding dat het neusje van de zalm laat zien op het gebied van vernieuwende film."

Volledig scherm
't Hoogt © Angeliek de Jonge

Daarvoor is een aantal ingrijpende wijzigingen in het monumentale pand aan de Voorstraat nodig. De meest ingrijpende is de voorpui. Die betonnen gevel wordt, als het plan wordt goedgekeurd, deels transparant. In de kelder komt een studio voor makers en scholieren. De grote zaal wordt iets kleiner en krijgt 180 stoelen. Het nieuwe 't Hoogt wordt straks ook beter toegankelijk voor minder validen. Die kunnen in het huidige fimtheater met haar trappen en gangetjes een stuk lastiger terecht.

De nieuwe City wordt een podium voor educatie en crossovers van film met andere ontwikkelingen in media en game design. Rianne Brouwers: ,,Wij bieden de makers van de stad een plek om elkaar te treffen, aan producties te werken en die ook bij ons te vertonen. Wij zijn onderdeel van de stad, werken voor de stad en doen dat ook graag samen met de stad. Daarom gaan we als City ook de samenwerking met culturele en maatschappelijke organisaties verder uitbouwen."

De druk voor het filmtheater om uit zijn huidige pand aan het Hoogt in het centrum te vertrekken, is al jarenlang groot. Vooral de beperkte ruimte (voor bijvoorbeeld educatie) speelt de bioscoop parten. Tot groot verdriet zag de directie eerder de zo gewenste verhuizing naar de Bieb++ en vervolgens stadsbioscoop De Kade aan het Paardenveld afketsen. 

Quote

We gaan als City ook de samenwerking met culturele en maat­schap­pe­lij­ke organisaties verder uitbouwen

Directeur Rianne Brouwers

Het oude Tivoli aan de Oudegracht, het Beatrixgebouw aan de Croeselaan en een loods aan de 2e Daalsedijk, achter het spoor waren eveneens in beeld als nieuwe locatie voor 't Hoogt. Maar het is dus nu de City Bioscoop geworden. 

Op 18 januari 1936 werd de City bioscoop, voorheen een concert- en feestgebouw, voor het eerst geopend als bioscoop en in 2001 is het gebouw aangewezen als Rijksmonument.

De verbouwing van de City bioscoop gaat ongeveer 2 miljoen euro kosten. 't Hoogt zoekt naar financiers en is van plan om het pand van de eigenaar te huren. De gemeente moet het plan nog goedkeuren. Binnen een half jaar valt het definitieve besluit en kan de verbouwing beginnen. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht

poll

'The Mall' is overbodig in het logo van Hoog Catharijne

'The Mall' is overbodig in het logo van Hoog Catharijne

  • Ja (83%)
  • Nee (17%)
1283 stemmen