Volledig scherm
© Danielle Verweij

Financieel debacle Parkeerservice kost Nieuwegein drie ton

Nieuwegein is bijna drie ton extra kwijt aan de financieel kwakkelende parkeerdienst Parkeerservice. In deze gezamenlijke parkeerdienst uit Amersfoort werken zestien gemeenten samen.

In totaal heeft Parkeerservice 2,8 miljoen euro nodig om overeind te blijven. Het grootste deel, 2,2 miljoen euro, is nodig om tekorten uit het verleden weg te werken. De rest is om het bedrijf weer toekomstbestendig te maken.

Van IJsselstein en Zeist werd eerder al bekend dat ze respectievelijk bijna twee ton en bijna 170.000 euro kwijt zijn aan het financiële debacle. Amersfoort moet het meeste bijleggen: bijna 500.000 euro.

Nieuwegein kan de extra uitgave nu betalen uit het spaarpotje voor parkeren dat was ingesteld om tegenvallers op te vangen. De parkeertarieven gaan door de problemen daarom niet omhoog. 

Geen inflatiecorrectie

In zestien gemeenten, van Zandvoort tot Lelystad, onderhoudt Parkeerservice parkeergarages, regelt het parkeervergunningen en leegt het parkeermeters. Volgens de huidige interim-bestuurder Jan Dirk Nijkamp kwam de dienst echter in de problemen omdat de kostprijs voor gemeenten nooit gecorrigeerd werd voor inflatie. Daardoor stegen de kosten, maar de inkomsten niet. Ook werden bezuinigingen niet gehaald, terwijl de tarieven juist waren verlaagd. Vanwege de financiële problemen werd oprichter en directeur John van Dijk in augustus vorig jaar op non-actief gesteld, samen met de manager operations.

Om weer financieel gezond te raken, wil Parkeerservice de kosten bovendien op een andere manier verdelen over de gemeenten. Daar konden de deelnemende gemeenten het tijdens de laatste Algemene Ledenvergadering echter nog niet over eens worden. 

Raadsleden dreigen met WOB-verzoek

De Verenigde Senioren Partij (VSP) in Nieuwegein vroeg naar aanleiding van de problemen de jaarrekeningen en begrotingen van Parkeerservice op, maar kreeg die tot haar onvrede niet. Wij begrijpen deze terughoudendheid geheel niet, schrijven de raadsleden verontwaardigd. Ze dreigen daarom met een verzoek op basis van de Wet Openbaarheid van Bestuur, met mondelinge vragen en een motie om het op de agenda van de raad te zetten. 

Volgens het college zijn de financiële gegevens vertrouwelijk, maar kunnen raadsleden die wel komen inzien. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht