Volledig scherm
De FIOD doorzocht de drie woningen van de verdachten in Utrecht en Alphen. © ANP

FIOD arresteert verdachten uit Utrecht voor financiering terrorisme

De FIOD heeft afgelopen dinsdag drie verdachten van terrorismefinanciering aangehouden. Het gaat om twee broers van 35 en 36 jaar oud uit Utrecht en een 40-jarige vrouw uit Alphen. De twee broers worden vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank Rotterdam.

De twee verdachten uit Utrecht hebben twee broers die vermoedelijk zijn uitgereisd om zich aan te sluiten bij de terroristische organisatie IS in Irak en Syrië. De aangehouden vrouw is de voormalig partner van een vijfde broer, die ook was uitgereisd maar in december 2016 is teruggekeerd. Deze man is door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld voor deelname aan een organisatie die als oogmerk het plegen van terroristische misdrijven heeft. Hij zit inmiddels vast. 

Het vermoeden is dat de drie verdachten vanuit Nederland geld hebben gezonden aan hun broers, dan wel aan haar voormalige partner, terwijl die op de nationale sanctielijst terrorisme stonden. Het gaat in totaal om enkele duizenden euro’s. Het onderzoek is gestart naar aanleiding van meldingen van ongebruikelijke transacties door de FIU. De FIOD doorzocht de drie woningen van de verdachten in Utrecht en Alphen. Er is administratie in beslag genomen en in de woning van één van de twee broers is een vuurwapen met munitie aangetroffen.

Jihad

De FIOD doet onder leiding van het Functioneel Parket, behalve dit onderzoek, diverse onderzoeken naar financiering van uitreizigers. Deze onderzoeken zijn onder andere gestart naar aanleiding van FIU-meldingen. Er zijn tot op heden tientallen personen als verdachte aangemerkt. Zij maakten allen in de periode van 2013 tot en met 2017 geldbedragen over naar familie of vrienden die uitgereisd zijn. Door geld over te maken naar uitreizigers kan de gewelddadige jihad mede worden gefinancierd en dat is strafbaar gesteld. De bedragen variëren van 100 euro tot 17.000 euro. Ze worden verdacht van terrorismefinanciering.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht