FIOD doet inval bij moskeeën in Utrecht en Tilburg
De inval die de FIOD vanmorgen deed bij de alFitrah-moskee in de Utrechtse wijk Overvecht is onderdeel van een grootschalig strafrechtelijk onderzoek. Vanmorgen werden in totaal 12 locaties in Utrecht, Noord-Brabant en Zuid-Holland doorzocht. Daaronder is de As-Sunnah-moskee in Tilburg. Een vader en twee zoons zijn als hoofdverdachte aangemerkt.
De vader en zoons vervullen bij meer dan tien stichtingen bestuursfuncties en zamelen geld in voor goede doelen. Ook is een aantal stichtingen actief bij religieuze educatie. Drie van die stichtingen zijn door het OM als verdacht aangemerkt. Een van die stichtingen houdt zich bezig met steun aan vluchtelingen, daklozen, gewonden en zieken in binnen- en buitenand, de overige twee houden zich bezig met educatie. Een man die een bestuursfunctie vervult bij een van stichtingen is ook verdacht.
Volgens de Finanical Intelligence Unit (FIU) zijn er meer dan tien verdachte transacties gedaan sinds 2012. Die zijn gemeld bij het OM, waarna een strafrechtelijk onderzoek is gestart. Zo heeft een van de stichtingen tonnen euro's ontvangen van liefdadigheidsinstelling RIHS uit Koeweit.
Sanctielijst
Die instelling werd in juni 2008 door het Amerikaanse ministerie van Financiën op de sanctielijst gezet, omdat het financiële en materiële steun zou hebben geleverd aan onder meer Al Qaida. In juli 2015 werd de Koeweitse afdeling van RIHS weer van de lijst gehaald. Onduidelijk is waarom. De Afghaanse en Pakistaanse afdelingen staan nog wel op die sanctielijst, ook in Europa. Al Qaida doneert geld aan RIHS, wat via hen bij de verdachte stichting terecht kwam. Vermoedelijk gaat het hier om alFitrah in Utrecht.
Geld uit buitenland
De verdachten ontvingen geld uit Saoedi-Arabië en stuurden zelf geld naar Jordanië, Syrië, Libanon en Oekraïne. Het OM onderzoekt of de verdachten geld witwassen en waar het geld naartoe gaat. Daarbij wordt niet uitgesloten of met dat geld terrorisme wordt gefinancierd. ,,Dat onderzoeken we momenteel", aldus een woordvoerder.
Er worden doorzoekingen gedaan bij vier woningen in Brabant, twee in de provincie Utrecht en een woning in Zuid-Holland. Ook zijn vier panden in Tilburg, Utrecht, Den Haag en Nieuwegein doorzocht die worden gelinkt aan de verdachten. Administratieve en digitale bestanden zijn daarbij veilig gesteld.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
PREMIUM
Utrechtse huisarts werkt meerdere diensten achter elkaar en is soms doktersassistent: ‘Systeem stort in’
-
Man aangehouden tijdens FIOD-onderzoek bij alFitrah
De FIOD is bezig met een inval bij de alFitrah-moskee in Utrecht. Meerdere panden, gelieerd aan een stichting, worden doorzocht in verband met een fraudeonderzoek, aldus het functioneel parket. -
PREMIUM
Al 1900 handtekeningen tégen komst van Oekraïners in Soest: ‘Onze wijk is niet geschikt’
Verhitte discussies, een geluidsopnameverbod en ambtenaren die zich onveilig voelen vanwege het ‘harde’ taalgebruik van buurtbewoners : de gesprekken tussen de gemeente Soest en een grote groep buurtbewoners over de komst van Oekraïners naar een weiland aan de Insingerstraat verlopen bepaald niet van een leien dakje. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari.
-
Politie verricht tweede aanhouding na overal op tankstation in Maarssen
De politie heeft gisteren een tweede verdachte aangehouden voor de gewapende overval op een tankstation in Maarssen. -
Slachterij moet deuren sluiten; medewerker ging op schapen staan en schopte en sloeg ze
Een schapenslachterij in de provincie Utrecht moet voorlopig haar deuren sluiten vanwege mishandeling van dieren. Een medewerker dreef dieren op door op ze te gaan staan, ze te slaan en te schoppen. De naam van het slachthuis is niet bekendgemaakt. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen.
In samenwerking met indebuurt Utrecht