Volledig scherm
Steen door ruit in bus in Utrecht. © Twitter

FNV: Buschauffeurs moeten directe verbinding met politie krijgen

Buschauffeurs moeten een tweede noodknop krijgen, waarmee ze meteen in contact komen met de meldkamer van de politie. Dat stelt Remko Mast, vakbondsbestuurder bij FNV. Hij vindt dat bij incidenten zoals afgelopen zondag, toen op de Dichtersbaan in Utrecht een steen door een ruit ging, snel geschakeld moet kunnen worden met de hulpdiensten om de pakkans van de daders te verhogen.

Bij het incident raakte wonderbaarlijk genoeg niemand gewond. Een passagier kreeg de gegooide steen tegen haar hoofd, maar letsel bleef uit. De schrik was des te groter. „De buschauffeur schrikt natuurlijk ook enorm van zo’n incident’’, stelt Mast. ,,Maar de chauffeur moet zijn eigen emoties even parkeren om zich te bekommeren om het welzijn van de passagiers. Je hebt een publieke functie. Je moet dienstbaar zijn.’’

Steen

De politie meldt dat het onderzoek naar de dader loopt. Getuigen hebben verklaard dat de vermoedelijke dader een donkere hoodie en een spijkerbroek droeg en dat het incident ter hoogte van de skatebaan plaatsvond. Ook het onderzoek naar de degene die vrijdagavond een chauffeur in een wachtruimte in Vleuten met een steen bekogelde, loopt nog. De steen raakte de chauffeur net niet.

Volgens Mast is door buschauffeurs zondagavond diverse keren melding gemaakt van incidenten ter hoogte van de skatebaan. Er werd onder meer een vuurtje gestookt. Een melding gaat nu nog naar de eigen meldkamer, die dan weer contact zoekt met de politie. Een directe noodverbinding met de politie zou nog veel beter zijn, aldus Mast.

Een woordvoerster van U-OV meldt dat de eigen meldkamer al nauw samenwerkt met de meldkamer van de politie. Op de vraag of een speciale noodknop die samenwerking kan verbeteren, kon ze niet meteen een antwoord geven.

Quote

De pakkans moet omhoog. Het gebeurt steeds vaker dat bussen het doelwit zijn

Remko Mast, vakbondsbestuurder FNV

Heil

De vakbondsbestuurder ziet er geen heil in om de ramen van bussen aan binnen- en buitenkant met extra folie te beplakken, zodat er geen stenen doorheen kunnen en geen glas kan versplinteren. Daarmee los je het probleem volgens Mast niet op. ,,De pakkans moet omhoog. Het gebeurt steeds vaker dat bussen het doelwit zijn.’’

Chauffeurs maken zich volgens Mast wel zorgen, maar het is nog geen aanleiding om tot actie over te gaan. ,,Ik moet nog in gesprek met de kaderleden. Kijken wat daar uitkomt.’’

In 2016 werden bussen van U-OV diverse keren bekogeld in de wijk Kanaleneiland. Het was toen reden voor de vervoerder om bepaalde straten in Kanaleneiland te mijden. Een week later werden op de Tigrisdreef drie jongeren aangehouden die een bus hadden bekogeld.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht