Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Fonds om jongeren uit schulden te helpen wordt voortgezet

Het gemeentelijk fonds voor jongvolwassen met problematische schulden wordt voortgezet. Volgens de gemeente is het fonds tot nog toe een succes omdat het grootste deel van de jongeren met behulp hiervan geen schulden meer heeft of op een andere manier geholpen kon worden. De komende maanden kunnen 20 nieuwe jongeren deelnemen.

Sinds de start van het fonds, in september vorig jaar, hebben zich 34 jongeren gemeld. Hiervan konden 6 jongeren worden geholpen met de reguliere schuldhulpverlening. Voor 18 jongeren biedt het fonds een oplossing. Met 6 jongeren lopen nog gesprekken of zij in aanmerking komen voor het fonds en 4 jongeren kwamen niet in aanmerking voor het fonds omdat er eerst andere hulpverlening nodig was of omdat zij niet voldoende gemotiveerd waren.

De stad heeft tot nog toe 560.000 euro uitgetrokken voor het nieuwe fonds. De gemeente neemt de schulden over en gaat met schuldeisers onderhandelen over gedeeltelijke kwijtschelding. De restschuld moeten de jongeren binnen drie tot vijf jaar renteloos terugbetalen. Volgens de gemeente komen de jongeren de afspraken na over de terugbetaling en het werken aan hun toekomst.

Moeizame jeugd

De jongeren die deelnemen aan het fonds worden begeleid door stichting JoU, de Dijk, Back- Up, het Buurtteam en gemeente (Schulddienstverlening). De gemiddelde leeftijd van de jongeren die deelnemen aan het fonds is 23 jaar. Veel van hen hebben een moeizame jeugd gehad, waardoor zij vanaf hun achttiende in de financiële problemen zijn gekomen. Ze hebben te maken gehad met sterfte van ouders, problemen thuis of zijn dakloos geweest.

Volgens de gemeente vormde de schuld voor alle jongeren een belemmering om een studie te volgen of af te maken, of om werk te vinden. De jongeren zijn erg tevreden over deelname aan het fonds en de begeleiding, aldus de gemeente. ,,Ze voelen zich gehoord en geholpen. Veel jongeren ervaren weer rust, waardoor ze kunnen werken aan hun toekomst. Door ondersteuning van het fonds is de stress weggevallen en ontstond er ruimte om te solliciteren en het contact met de familie te herstellen.’’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht