Volledig scherm
Wethouder Franko Zivkovic-Laurenta van Stichtse Vecht. © Ruud Voest

Formele klacht tegen 'kinderachtig gedrag' wethouder

Twee inwoners uit Loenen hebben formeel een klacht ingediend tegen wethouder Franko Živković van Stichtse Vecht. 

Twee weken geleden ontstond een discussie tussen het duo en Živković na afloop van een commissievergadering. Ze verwijten de wethouder kinderachtig gedrag na een mondeling verzoek.

De inwoners liggen met de gemeente in de clinch over de mogelijke komst van een hondenkennel in Loenen. In de klacht stellen ze dat Živković een mondeling verzoek op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) weigerde. ,,Vervolgens werd er als een klein kind gereageerd door mij te proberen overstemmen, en op andere manieren maar te laten merken dat hij niet luisterde c.q. niet hoorde", schrijven ze Land. In een mondelinge toelichting zegt Hendrik Land uit Loenen er nog steeds woedend over te zijn.

Eerder zei Land dat de wethouder demonstratief zijn vingers in zijn oren had gestoken en lalala had gezongen. ,,In mijn klacht heb ik het omfloerst gehouden'', licht hij kort toe.

Wederzijds respect

Živković bestrijdt dat hij zijn oren heeft afgesloten. ,,Naar de twee betreffende inwoners heb ik aangeven dat ik geen informatie meer kon opnemen en ben vervolgens vertrokken", meldde de wethouder in een schriftelijke verklaring. Hij voegde er aan toe dat hij 'altijd op basis van wederzijds respect met elkaar in gesprek wil'. 

Raadslid Jos van Nieuwenhoven (VVD) stond op vijf meter afstand en keek naar het gesprek tussen de wethouder en twee inwoners. ,,Ik kon het niet woordelijk verstaan, maar ik heb niet waargenomen dat de wethouder zijn vingers in de oren heeft gestoken.''

Hoorzitting

Burgemeester Marc Witteman heeft de klacht in behandeling genomen. Komende dinsdag is er een hoorzitting.  Land heeft samen met een buurtgenoot nog twee andere klachten tegen de gemeente ingediend, waaronder het ontnemen van inspreekrecht.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht