Start van de stimuleringscampagne ‘Ik fiets’.
Volledig scherm
Start van de stimuleringscampagne ‘Ik fiets’. © Boas Photo

Forse maatregelen nodig om fietschaos hoofd te bieden

De provincie en gemeente Utrecht moeten miljoenen euro’s investeren in extra fietsroutes en -stallingen. Alleen dan is de fietschaos te bestrijden.

De provincie Utrecht gaat fors meer investeren om fietsknelpunten zoals de Berekuil in Utrecht op te lossen. Dat stelde gedeputeerde Arne Schaddelee (ChristenUnie) vanmiddag in Zeist tijdens de aftrap van de stimuleringscampagne ‘Ik fiets’. ,,De provincie kan wel mooie en snelle provinciale fietspaden aanleggen, maar als die op de gemeentegrens niet aansluiten, werkt dat niet stimulerend voor fietsers.”

Schaddelee beseft dat het voor gemeenten een forse investering is om goede fietspaden aan te leggen. De provincie wil hen daarom financieel tegemoetkomen.

Vredenburg

Ook Schaddelee heeft het nieuws over de eerste fietsfile in Utrecht gezien. „Er moeten meer routes naar het station komen. Ik ken de situatie bij het Vredenburg ook. Het is een kwestie van keuzes maken en de fietser ruim baan geven. Dat betekent ook dat je eisen moet stellen aan een veilig fietspad.”

De aansluiting van de fietspaden tussen De Bilt en Zeist met Utrecht ter hoogte van de Berekuil zijn volgens de gedeputeerde een mooi voorbeeld van een project waar gemeenten en provincie de handen ineen moeten slaan. „Daar komen veel fietsstromen samen en vernauwt de trechter zich. Samen optrekken is de manier op zo’n knelpunt op te lossen. Dat vraagt erg veel investeringen.” Hoe groot die investeringen exact zijn, kan Schaddelee niet zeggen.

Overigens denkt de gemeente Utrecht de groeiende stroom fietsers het hoofd te kunnen bieden. ,,Het afgelopen jaar is het aantal fietsers met 5 procent gestegen en we gaan ervan uit dat het aantal blijft groeien’’, zegt woordvoerder Dianne Westerink. ,,Daarom investeren we nu al fors in de verbetering van fietsroutes in de stad en naar de regio, en in het bouwen van extra fietsenstallingen. Daar blijven we ook mee doorgaan. Zo gaan we samen met de provincie snelfietsroutes aanleggen tussen onder meer Utrecht en Amersfoort. En op drukke plekken in de stad, zoals het Vredenburg, proberen we alternatieve routes te bedenken om de druk te verminderen.” 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht