Forse waterschade in bibliotheek na brandje in portiek

Een klein brandje in de portiek bij de hoofdingang van de Centrale Bibliotheek in Utrecht zondagnacht, heeft voor grote schade en overlast gezorgd in de boekuitleen. 

Volledig scherm
Sylvia Deerenberg neemt de schade op als gevolg van een brandje bij de hoofdingang van de Centrale Bibliotheek. Vooral de afdeling kinderboeken heeft veel waterschade. © Marnix Schmidt

In de kelder van de bibliotheek, waar de afdeling jeugdboeken is ondergebracht, is grote wateroverlast. Plafondplaten zijn afgebroken en naar beneden gevallen.

,,Het is één grote puinhoop’’, omschrijft hoofd van de Centrale Bibliotheek Sylvia Deerenberg de situatie in de kelder, terwijl ze de jeugdafdeling in ogenschouw neemt. De schade bedraagt ten minste vele duizenden euro’s. ,,Naar schatting zo’n tweeduizend jeugdboeken hebben waterschade opgelopen. Vanmorgen hebben we in allerijl boeken van de planken gehaald om de schade te beperken.’’

Op de vloer van de afdeling kinderboeken, die zich precies onder de hoofdingang van de bibliotheek bevindt, staat nog een laag water. Her en der liggen stukken afgebroken hardboard en plafondplaten op de vloer, bezweken onder de druk van het water, dat na de brand automatisch uit de sprinklers is gesproeid. Ook in het ernaast liggende kindertoilet is een plafondplaat afgebroken. De gezamenlijke fietsenstalling van de bibliotheek en Broese stond eveneens blank.

Sprinklers

De jeugdafdeling van de bibliotheek bleef maandagmiddag gesloten. De andere afdelingen van de Centrale Bibliotheek gingen wel open. Volgens communicatiewoordvoerder van de bibliotheek Isabella Arons was het water in de hal, vlak voor de balie, net op tijd weggepompt. Ook deden de lift en de centrale draaideur het weer. ,,Er is met man en macht maandagochtend gewerkt om de bibliotheek op tijd open te krijgen.’’ Het water uit de sprinklers was zondagnacht de bibliotheek ingestroomd, met alle gevolgen van dien.

Quote

Er is met man en macht maandagoch­tend gewerkt om de biblio­theek op tijd open te krijgen

Isabella Arons, communicatiewoordvoerder Centrale Bibliotheek

Niet alleen de bibliotheek liep schade op, ook de ernaast zittende boekhandel Broese. Broese kampte eveneens met een kapotte draaideur bij de hoofdingang. Ook was een ruit beschadigd. Bezoekers konden via een nooddeur in een zijstraat de boekhandel binnenkomen.

Onduidelijk is of de brandweer de voordeur van Broese geforceerd heeft om zondagnacht binnen te komen. Operationeel woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht, Marcel van Westendorp, zegt dat de brandweer na de melding de sprinklers heeft uitgezet en daarna in Broese metingen heeft uitgevoerd. ,,Hoe ze bij Broese zijn binnengekomen, meldt het rapport niet. Mogelijk met een sleutel. Maar ik sluit ook niet uit dat de voordeur is geforceerd.’’

Matras

De brand is veroorzaakt door een in brand gestoken matras. Tot brand- en rookschade heeft dat niet geleid. De portiek is een favoriete hangplek. Deerenberg omschrijft de portiek als ‘riskant.’ Volgens haar was het de eerste keer dat brand is uitgebroken bij de hoofdingang.

Volledig scherm
Verkruimelde stukken hardboard van plafondplaten liggen her en der in de jeugdafdeling van de Centrale Bibliotheek. © Marnix Schmidt

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht