Volledig scherm
De fractie van Forum voor Democratie in de Provinciale Staten van Utrecht. De partij doet vooralsnog niet mee aan de coalitievorming. © Angeliek de Jonge

Forum voor Democratie valt in Utrecht buiten de boot vanwege klimaatstandpunt

Informateur Bram van Ojik (GroenLinks) gaat met zes politieke partijen verder om de tafel om te verkennen welke van deze partijen een nieuw dagelijks bestuur van de provincie Utrecht kunnen vormen. Forum voor Democratie, in Utrecht naast GroenLinks de grote winnaar van de verkiezingen voor de Provinciale Staten, is niet één van deze partijen.

Van Ojik heeft de afgelopen weken gesprekken gevoerd met alle dertien partijen die vertegenwoordigd zijn in de Utrechtse staten. Hij laat nu weten dat GroenLinks, VVD, CDA, D66, PvdA en ChristenUnie tijdens die gesprekken hebben aangegeven over deelname aan een coalitie te willen praten.

In deze eerste selectie is volgens Van Ojik geen plek voor FvD vanwege het klimaatstandpunt van deze partij. Forum is tegen de plaatsing van nieuwe windmolens en voelt er ook niet voor om zonneweides aan te leggen in de provincie. ,,Binnen de groep van de zes genoemde partijen is dat een excentrisch standpunt, en op grond daarvan doet Forum nu niet mee. Overigens is het wel zo, dat op andere punten wél met Forum zaken kan worden gedaan. Geen van de partijen heeft dan ook op voorhand Forum uitgesloten als gesprekspartner.’’ Van Ojik wijst erop dat de zeven politieke partijen die nu niet zijn geselecteerd, wel betrokken blijven bij de totstandkoming van een toekomstig coalitieakkoord.

Spanning

Bram van Ojik is op initiatief van GroenLinks op 22 maart als informateur aan de slag gegaan. Hij is bezig met een zogenoemde ‘brede verkenning’ onder de politieke partijen. Dit gebeurt ‘op basis van zowel inhoud, onderlinge relaties als proces’. Hiermee willen Provinciale Staten in beeld krijgen wat partijen bindt en waar een gemeenschappelijke basis ligt, maar ook waar spanning zit.

Na afronding van deze verkenning zal de informateur met een openbare rapportage zijn bevindingen, conclusies en een advies voor het vervolg aan Provinciale Staten uitbrengen. Het streven is om dit proces uiterlijk 12 april met de openbare bespreking van zijn rapportage af te ronden. ,,Maandag ga ik verder praten met de zes partijen. Mijn doel is om aan het einde van die week te kunnen rapporteren welke van deze zes partijen het nieuwe college van Gedeputeerde Staten van Utrecht willen gaan vormen.’’

De afgelopen vier jaar werd de provincie bestuurd door D66, GroenLinks en VVD. Bij de Statenverkiezingen van 18 maart jongstleden kreeg D66 te maken met een fors verlies van 4 zetels (nu nog 5 over).

  1. Wat gebeurt er dit weekend in Utrecht?

    Wat gebeurt er dit weekend in Utrecht?

    De weersverwachtingen zijn niet al te best, maar carnaval gaat door. Vandaag wordt het feest groots ingeluid met de Grote Optocht van IJsselstein; tijdens carnaval omgedoopt tot Apestad. Vanaf 12.30 uur trekt een stoet van tientallen loopgroepen en praalwagens door de straten van IJsselstein. De route loopt vanaf de Ruimtevaartbaan, Touwlaan en Overtoom naar de binnenstad. Het thema van het 68ste IJsselsteinse carnaval is In Harmonie. Ook in Cothen, Driebergen, Wijk bij Duurstede en Soest wordt carnaval vandaag uitbundig gevierd met optochten. Klik hier voor alle optochten en tijden in de provincie Utrecht.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht