Volledig scherm
Een flat met sociale huurwoningen in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. © Shody Careman

‘Foute huurders’ komen voortaan op zwarte lijst te staan

Bewoners die vanwege wangedrag hun sociale huurwoning worden uitgezet, mogen enkele jaren niet reageren op huizen in de regio Utrecht. Woningcorporaties hanteren binnenkort een centrale zwarte lijst voor foute huurders.

Jaarlijks zetten woningcorporaties ruim honderd huurders hun huis uit. Betalingsachterstand is de meest voorkomende reden, gevolgd door hennepteelt, overlast en illegale onderhuur. Ook drugshandel in huis is streng verboden. Bewoners die hun woning kwijtraken, mogen direct weer via Woningnet reageren op sociale huurwoningen van andere corporaties in de regio Utrecht.

Aan die praktijk komt nu een eind. Utrechtse woningcorporaties registreren huurders die vanwege wangedrag zijn uitgezet voortaan op een centrale plek. In een protocol is vastgelegd welke redenen leiden tot plaatsing op de zwarte lijst. In de meeste gevallen duurt de uitsluiting drie jaar. 

Voor huurders die grote schade aan hun huis toebrengen, kan de straf nog langer duren. Voor een schadebedrag van 5.000 tot 10.000 euro geldt een termijn van vier jaar. Is de kostenpost voor de corporatie hoger dan 10.000 euro, komt de huurder vijf jaar op de zwarte lijst. Vooral hennepkwekerijen kunnen tot veel schade leiden. De kosten van herstel van onder meer elektra kunnen oplopen tot tienduizenden euro’s.

Melding

Woningcorporaties hadden in het verleden geen inzicht in eventueel wangedrag van nieuwe huurders bij andere verhuurders. Problematische huurders doken na een ontruiming vaak op bij een andere corporatie. De centrale registratie voorkomt dat ze opnieuw problemen veroorzaken. Als een foute huurder reageert via Woningnet, krijgt hij of zij een melding, net als de verhuurder. 

De nieuwe registratie had veel voeten in de aarde vanwege de nieuwe privacywetgeving, zegt Henny van den Heiligenberg. Hij is bestuurder van corporatiesamenwerkingsverband SWRU. ,,Alle corporaties moeten zich aan de spelregels houden.’’ Van den Heiligenberg verwacht dat de centrale registratie binnen enkele weken operationeel is.

Ontruimingen 

De corporaties maken de laatste jaren veel werk van het voorkomen van huisuitzettingen. Zo krijgen huurders in Houten die de huur niet betalen direct onaangekondigd bezoek van medewerkers, om te voorkomen dat de problemen groter worden. Het aantal ontruimingen is daardoor de afgelopen jaren flink gedaald. In 2015 werden in de Utrechtse regio 186 huurders ontruimd; vorig jaar waren dat er 114. Van den Heiligenberg benadrukt dat het grootste deel van de huurders goed gedrag vertoont.

Bij de SWRU zijn zo’n twintig corporaties in de provincie Utrecht aangesloten. De regio’s Amersfoort en Veenendaal behoren niet tot het samenwerkingsverband.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Utrecht en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.  

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht