Volledig scherm
Leden van de Kerngroep Ring Utrecht (KRU) voerden eerder actie voor behoud van de bomen langs de A27. © Angeliek de Jonge

Foute kaarten en ruimtegebrek kosten nog eens 28 hectare groen bij A27

Onvolledige kaarten en onderschatting van de ruimte die de aannemer nodig heeft voor werk- en opslagterreinen zijn de reden waarom nog eens 28 hectare bomen en bosschages extra moeten wijken voor de verbreding van de A27.

Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen in antwoord op vragen van GroenLinks-kamerlid Suzanne Kröger. Zij stelde op 2 juli kamervragen over de bomenkap en verwonderde zich erover dat plotseling extra groen moet wijken voor het asfalt.

De minister paste kort daarvoor het Tracébesluit Ring Utrecht aan waar de verbreding A27 deel van uitmaakt.

Volgens van Nieuwenhuizen moeten daarom zowel langs de weg als bij de knooppunten bomen sneuvelen. Het gaat daarbij volgens haar niet om bomen in Amelisweerd of in wandelgebieden en woonwijken zoals Lunetten, Hoograven, Rijnsweerd of Voordorp.

Voor iedere boom die voor de snelweg moet wijken, plaatst Rijkswaterstaat ter compensatie elders een nieuwe. Dat geldt ook voor de 28 hectare groen die extra gerooid moet worden. Overigens is in het tracébesluit vastgelegd dat daar bovenop nog 5,7 hectare extra groen gecompenseerd wordt.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht