Volledig scherm
Controleurs aan het werk. © Marco De Swart Fotografie

Foutje, bedankt: BOA's mochten wekenlang niemand bekeuren

Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA’s) konden door een administratieve fout tijdelijk niet optreden tegen zwartrijders in de Utrechtse bussen en trams. Vervoersbedrijf U-OV heeft 150 boetes ingetrokken.

Het vervoersbedrijf heeft zo'n dertig BOA’s die reizigers in de trams en bussen in stad en regio Utrecht controleren. Ze kunnen boetes uitdelen en indien nodig grote amokmakers aanhouden. Door een fout van U-OV was de bevoegdheid van de BOAs verlopen.

Begin maart werd duidelijk dat op 1 februari de benodigde Categoriale Beschikking voor BOA’s was afgelopen en er geen verlenging was aangevraagd. Daardoor mochten de medewerkers de speciale bevoegdheden niet gebruiken. Er werd een spoedprocedure gestart bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Op 21 maart, twee weken na de ontdekking, waren de papieren weer in orde.

Incidenten

In de periode tussen 5 maart en 21 maart hebben de BOA’s gewerkt zonder als zodanig herkenbaar te zijn. Ze konden wel toezicht houden en service verlenen, maar geen boetes uitdelen. Er zijn geen problemen in het openbaar vervoer geweest, zegt een woordvoerder van U-OV. ,,We hebben de politie op de hoogte gebracht. Als het nodig was, konden we ze vragen direct in te grijpen. Dat is niet gebeurd omdat er geen noemenswaardige incidenten zijn geweest.” De boetes die zijn opgelegd tussen 1 februari en 5 maart zijn door U-OV ingetrokken. Die zijn immers opgelegd door BOA’s die daar niet de bevoegdheid voor hadden. Het gaat om ongeveer 150 beschikkingen.  

De administratieve misser van U-OV ligt ten grondslag aan de ontbrekende bevoegdheden. De beschikking van het ministerie liep na vijf jaar af. Door een misverstand is de beschikking niet verlengd. Daar kwam bij dat het ministerie abusievelijk geen herinnering heeft gestuurd, zegt U-OV. 

Vertrouwelijk

De provincie Utrecht is opdrachtgever van het stads- en streekvervoer. Begin maart zijn Provinciale Staten vertrouwelijk over de kwestie geïnformeerd. Het feit dat er tijdelijk niet bekeurd kon worden, is bewust niet naar buiten gebracht om kwaadwillende reizigers niet op ideeën te brengen. Nu de problemen verholpen zijn, is de geheimhouding niet meer van kracht. 

De VVD in Provinciale Staten is onaangenaam verrast en heeft schriftelijke vragen aan het provinciebestuur gesteld. ,,We moeten zorgen dat dit niet nog een keer gebeurt”, vindt Willem Joustra. ,,Misschien moet de provincie de datum van het verlopen van de beschikking bijhouden, zodat er zo nodig een duwtje aan de vervoerder kan worden gegeven.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht