Volledig scherm
De brandweer rukte vanmorgen voor niets uit naar Goudestein in Maarssen. © AD

Foutje: brandweer Maarssen per ongeluk opgeroepen voor oefening

Een brandoefening op buitenplaats Goudestein in Maarssen heeft een aantal vrijwillige brandweermannen onnodig werk bezorgd. De melding dat het brandalarm van de gemeente Stichtse Vecht een test betrof, was niet op tijd doorgezet naar de brandweerkazerne, waarop de brandweer uitrukte alsof er een echte brand gaande was.

De Bedrijfshulpverlening (BHV) had de oefening georkestreerd en liet het alarm afgaan, waarop enkele tientallen ambtenaren die huizen in Goudestein, naar buiten moesten. Ook burgemeester Marc Witteman, die in de buitenplaats naast het gemeentehuis zijn werkkamer heeft, moest het pand uit. Hij hield juist op dat moment een persconferentie over het veiligheidsgevoel onder burgers in de gemeente Stichtse Vecht.

Om de oefening nog levensechter te maken, blies een rookmachine rook uit een van de open ramen op de bovenste verdieping. Het werd nog realistischer toen ook de brandweer met gillende sirenes arriveerde, maar dat was dus een foutje.

,,Onze BHV'ers hebben de alarmcentrale wel gemeld dat er een oefening op handen was, maar die mededeling was daar nog niet verwerkt. Toen de brandmelding binnenkwam, is die dus gewoon doorgezet naar de brandweer'', zegt woordvoerder Martin Verbruggen. 

 „Niet de bedoeling, niet handig, maar ook weer geen reden om actie te ondernemen”, zegt een woordvoerder van de Veiligheids Regio Utrecht (VRU).

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht