Volledig scherm
Parkeren in de berm rondom Leidsche Rijn Centrum in Utrecht wordt vanaf maandag beboet. © AD

Foutparkerende bouwvakkers in Leidsche Rijn vanaf maandag op de bon

In de laatste weken voorafgaand aan de opening wemelt het van de bouwvakkers in en rondom Leidsche Rijn Centrum. Vanaf maandag bekeurt de politie foutparkeerders.

De eindsprint van de bouw van het nieuwe winkel- en woongebied is ingezet. Een deel van de winkelruimtes is opgeleverd en wordt nu ingericht. Ook de eerste groep bewoners van de bovenliggende appartementen heeft de sleutel en is aan het verhuizen. En tegelijk wordt aan het deel van de gebouwen, die nog niet klaar zijn, gewerkt. De grote ondergrondse parkeergarage is nog niet open.

Het levert een enorme hoeveelheid busjes van installatiebedrijven, verhuiswagens en ander bouwverkeer op en rondom de bouwplaats op. Sinds de oplevering van de eerste winkels, vanaf maart, is een nieuwe stroom afbouwers op gang gekomen. Tot voor kort werd oogluikend toegestaan dat tussen de busbaan en het fietspad op de aangrenzende Grauwaartsingel werd geparkeerd, maar dat mag nu niet meer.

Opstoppingen

Volledig scherm
De wijkagenten waarschuwen foutparkeerders rondom Leidsche Rijn Centrum in Utrecht voor boetes. © AD

Daardoor is het aan de overkant van het water, in de woonwijk Grauwaart, nog drukker met parkeerders dan het al was. Regelmatig ontstaan er opstoppingen op de Jan Wolkerssingel en Grauwaartsingel. De gemeente Utrecht heeft daarom maatregelen aangekondigd. Met het in de berm parkeren is het binnenkort gedaan. De wijkagenten stopten  vandaag uitlegbrieven onder de ruitenwissers van foutparkeerders. De boodschap: u moet parkeren op de daarvoor ingerichte terreinen rondom de bouwplaats. Wie niet in een parkeervak staat, wordt vanaf komende maandag beboet. 

Omwonenden Patrick en Eveline zijn blij dat er wordt gehandhaafd wordt. ,,Als je in een nieuwbouwwijk woont, weet je dat er overlast kan zijn van bouwverkeer”, zeggen ze. ,,Maar vooral bij de brug is het nu gevaarlijk, zeker met kinderen op de fiets, omdat er zoveel auto’s staan geparkeerd. Automobilisten kunnen je niet meer zien.”

Technici van Goossens Installaties uit Nieuwegein lezen de brief van de politie aan het einde van hun werkdag. Ze hebben er wel begrip voor. ,,Maar dan moeten we wel verder lopen met ons gereedschap. Misschien gaan wel carpoolen.”

Opening

De grootse opening van het winkelcentrum is op 16 mei. 85 procent van de winkels is verhuurd, vrijwel alle 322 koopwoningen zijn verkocht. De laatste huurwoningen gaan binnenkort in de verhuur. Omwonenden hebben een brief gekregen over de stand van zaken en de maatregelen die zijn genomen om de verkeersoverlast te beteugelen. Zo worden er verkeersregelaars ingezet.

Parkeren in Leidsche Rijn Centrum op straatniveau kost vanaf 16 mei 2.58 euro per uur. Gebruik van de parkeergarage is de eerste twee uur gratis gedurende twee jaar. Na de twee uur is het uurtarief ook 2.58 euro per uur.

Volledig scherm
Verhuizers gebruiken een deel van de busbaan op de Grauwaartsingel bij Leidsche Rijn Centrum. © AD

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht