Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie: station Amersfoort . © AD

Fraude-onderzoek bij busvervoerder Besseling uit Amersfoort

Jan de Wit Auto Group uit Haarlem heeft aangifte gedaan van fraude bij busvervoer dat plaatsvindt in opdracht van de NS. Een medewerker van personenvervoerder Jan de Wit Group zou ten minste 30.000 euro hebben aangenomen van busmaatschappij Besseling uit Amersfoort.

De zaak kwam aan het rollen na onderzoek van deze krant. Uit een tip zou blijken dat er bij stremmingen meer ritten werden gefactureerd door Besseling dan dat er daadwerkelijk werden gereden. Besseling verzorgt onder meer touringcar- en personenvervoer in Amersfoort en Utrecht.

In ruil voor smeergeld zou een medewerker van Jan de Wit Group de spookfacturen hebben doorberekend aan de NS. ,,Wij hebben direct een onderzoek gestart en hebben een forensisch accountant op de zaak gezet", verklaart directeur Walter de Wit, die bevestigt dat het om Besseling gaat.

Tegendienst

Uit dat onderzoek bleek dat er geld werd overgemaakt door de firma Besseling op de privérekening van de betrokken medewerker. ,,Het gaat om 30.000 euro die over een maand verspreid betaald is. De tegendienst is bij ons volstrekt onbekend."

Volgens de directeur heeft de betrokken medewerker inmiddels bekend en is hij op staande voet ontslagen. ,,Het OM is afgelopen vrijdag door ons geïnformeerd om dit tot op de bodem uit te zoeken."

Het is nog onduidelijk of Jan de Wit Group dan wel de NS door de betrokken medewerker is benadeeld, zo stelt directeur De Wit. ,,De NS is door ons op de hoogte gebracht."

Woordvoerder Erik Kroeze van de NS liet gisteren weten dat ook de NS aangifte doet in deze zaak. Oud-directeur en oprichter Martien Besseling ontkent niet dat er geld is overgemaakt naar de beschuldigde medewerker. Hij verklaart dat hij er niets mee te maken heeft en dat deze overboekingen tijdens zijn afwezigheid zijn gedaan.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht