Volledig scherm
Fred Penninga heeft een koninklijke onderscheiding gekregen. © Angeliek de Jonge

Fred Penninga ontvangt koninklijke onderscheiding

Zijn betrokkenheid bij de (literaire) amateurkunst bezorgde schrijver Fred Penninga vandaag een koninklijke onderscheiding. Penninga is betrokken bij schrijversvereniging Taalpodium, actief in de regio Utrecht.

Locoburgemeester Kees Diepeveen reikte in het stadhuis de versierselen uit die horen bij de onderscheiding tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Penninga zat tot 2011 in het bestuur van Taalpodium, een organisatie die schrijvers en dichters de mogelijkheid biedt om hun werk te publiceren en voor te dragen. Hij presenteerde literaire bijeenkomsten en de Utrechtse editie van de dichtwedstrijd PoetrySlam, schreef dichtbundels en initieerde de Literatuurprijs Zeist. Ook stimuleerde hij anderen om gedichten te schrijven tijdens zogeheten Taalstudio-bijeenkomsten in Amersfoort. 

Laatste bundel

Verder heeft Penninga in het Griftpark in Utrecht de Gedichtenroute ontwikkeld, waarbij poëzieteksten op steen, koper of metaal zijn aangebracht in en rond het park. Daarnaast is Penninga lid van het Utrechts Stadsdichtersgilde, schrijft hij gedichten voor het Stadsblad Utrecht en is hij auteur van enkele boeken. Naast zijn literaire activiteiten is Penninga secretaris van Stichting Goud, die opkomt voor de belangen van Utrechtse dak- en thuislozen.

De onderscheiding werd uitgereikt tijdens een receptie in de Kleine Trouwzaal van het stadhuis. Die werd gehouden ter gelegenheid van het verschijnen van zijn tiende verzamelbundel.

Meer over Utrecht? Schrijf je in voor onze nieuwe dagelijkse nieuwsbrief.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van breaking news uit de regio Utrecht? Zet dan je pushnotificatie aan!

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht