Volledig scherm
Fred Smit in de Pandhof van de Domkerk, zijn favoriete plek waar hij, in de tijd dat hij dakloos was, naar het Domcarillon zat te luisteren © Angeliek de Jonge

Fred Smit wint mantel van Sint Maarten voor zijn hulp aan dak- en thuislozen

Fred Smit heeft de Mantel van Sint Maarten ontvangen. Hij kreeg de prijs, waar een geldbedrag van 2500 euro aan gekoppeld is, uit handen van wethouder Maarten van Ooijen.

De 60-jarige Smit wordt geprezen om zijn inzet voor de Utrechtse dak- en thuislozen. Zelf was hij vijftien jaar terug een succesvolle zakenman, maar hij raakte alles kwijt. Eenmaal op straat ging hij fungeren als vraagbraak voor andere daklozen. Hij richtte daarop de Stichting Rechtop op, zodat de dak en thuislozen een onafhankelijke belangenbehartiger hebben.   

De Mantel van Sint Maarten - een initiatief van de Protestantse Diaconie Utrecht en protestantse en katholieke kerken in Utrecht- geeft ieder jaar aandacht aan een kwetsbare groep in de samenleving. Dit jaar lag de focus op het groeiende aantallen dak- en thuislozen. 

Zaterdagavond is in Utrecht de Sint-Maartenparade. Daar hoort een lampion bij! In deze video vijf tips om er zelf een te maken.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht