Volledig scherm
De Freule Lauta van Aysmaflat in de Kerkewijk in Veenendaal die door de in opspraak geraakte stichting is gebouwd. © Raphaël Drent

Freulezaak Veenendaal: oud-adviseur moet 4,8 miljoen betalen

Een voormalig adviseur van de freulestichting moet een kleine 4,8 miljoen euro betalen aan de gemeente Veenendaal. Dat heeft de rechter bepaald.

De stichting Freule Lauta van Aysma verloor in 2002 een bedrag van 9,4 miljoen dollar bij een mislukte belegging in Amerika. De gemeente Veenendaal stond toen garant en voerde sindsdien al diverse rechtszaken. Eind 2016 bepaalde de rechter in een nog niet gepubliceerd vonnis dat de schade van de gemeente nog altijd 6,5 miljoen euro bedraagt.

Hogere eis

Veenendaal heeft een proces aangespannen tegen de oud-adviseur die de Freulestichting destijds adviseerde om in zee te gaan met de Amerikanen. De rechtbank in Den Haag veroordeelde de gedaagde op 27 december tot een bedrag van een kleine 4,8 miljoen euro. Veenendaal had op twee miljoen euro meer gehoopt: de eis was 6,7 miljoen euro.

Het gaat in deze zaak volgens schrijver en journalist Sameer van Alfen om adviseur Henk Keers. Van Alfen schreef een boek De Freule, het verhaal van de verdwenen miljoenen over de affaire. Volgens Van Alfen was Keers al eerder in beeld bij de gemeente. De zaak tegen Keers belandde echter jarenlang in de ijskast, omdat hij in 2004 failliet werd verklaard. Nadat het faillissement was opgeheven, startte de gemeente in 2016 een nieuwe rechtszaak tegen de adviseur om haar resterende schade bij hem te kunnen claimen, aldus Van Alfen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht