Volledig scherm
Een klas met leerlingen van De Wegwijzer en een van De Voorhof op de grote podiumtrap van de nieuwe Parkschool in Vianen. © William Hoogteyling

Frisse start nieuwe Parkschool Vianen: ‘In de oude lagen dode muizen achter de kast’

Voorzichtig schuifelen ouders, grootouders en kinderen dinsdagochtend voor het eerst de gloednieuwe Parkschool in Vianen binnen. Basisscholen De Voorhof en De Wegwijzer en de Stichting Kinderopvang Vianen hebben er een plek gekregen.

Bij binnenkomst valt meteen de grote podiumtrap in het oog. ,,We krijgen een paar kuiten als wielrenners met die trap’’, zegt conciërge Ruud lachend. Hij is net als andere schoolmedewerkers druk bezig iedereen de goede kant op te dirigeren.

Ze zitten onder één dak, maar de twee basisscholen De Wegwijzer en De Voorhof trekken duidelijk hun eigen plan. Directeur Laurens van Leeuwen van de christelijke Voorhof vertelt vol vuur over het ‘bewegend leren’ en het ‘opendeurenbeleid’ van zijn school.

Eigen stoel

In de klassen van De Voorhof hebben de leerlingen geen vaste plekken meer. Zijn collega Michelle Tersteeg van De Wegwijzer is juist blij dat de leerlingen op haar school allemaal nog wél een eigen stoel en tafeltje hebben. ,,Onze kinderen voelen zich daar goed bij.’’

In tegenstelling tot De Voorhof gaan de deuren van De Wegwijzer wel gewoon dicht als de lessen bezig zijn. Andere verschillen: de jassen van de Wegwijzer hangen aan de ouderwetse haakjes op de gang en in De Voorhof doen de kinderen hun spullen in een kluis in het lokaal.

Moeder Rosita de Kruif heeft net zoon Diaz van vijf afgeleverd in zijn klas van De Wegwijzer. Ze zegt: ,,Mijn kind heeft het al een maand over de nieuwe school en nu is het eindelijk zover. Diaz was lekker aan het stuiteren vanochtend.’’ De ‘stuiterbal’ zit in de klas van juf José. Zij is al leerkracht op De Wegwijzer vanaf 1981. ,,Prachtig’’,  vindt ze de nieuwe school. ,,Alles mocht nieuw worden en dat is heel fijn.’’

Quote

Mijn kind heeft het al een maand over de nieuwe school en nu is het eindelijk zover

Rosita de Kruijf

Op de vraag hoe ouders en leerkrachten het gebouw vinden, worden opvallend vaak de woorden ‘fris, open en licht’ gebruikt. Ook door wethouder Tirtsa Kamstra die de school opende en meteen haar zoon naar groep 8 van De Voorhof bracht. ,,Heerlijk zo open en fris. Hier krijg je energie van’’, vindt ze.

Lekkages

Arie Dokter, die jarenlang de conciërges in de oude gebouwen heeft geholpen, weet wel waarom de nadruk ligt op de frisheid van het gebouw. ,,De gebouwen waren op. We vonden zelfs dode muizen achter de kasten. De verwarming was stuk en er waren steeds lekkages. De scholen waren echt aan vervanging toe.’’

Quote

De gebouwen waren op. We vonden zelfs dode muizen achter de kasten

Arie Dokter

,,Kijk, dat zijn die fietsen van De Voorhof’’, fluistert een kind van De Wegwijzer tegen een klasgenootje. Het is duidelijk, het ‘bewegend leren’ wordt deze eerste schooldag meteen in de praktijk gebracht. Op de fiets in de hal zit Koen uit groep 7 van juf Sharon van De Voorhof. ,,Ik kan niet stilzitten en daarom is het fijn om zo op de fiets te leren’’, vertelt Koen. Ruben fietst naast hem. Hij legt uit dat je de fiets zwaarder en lichter kan zetten. Koen heeft er al 800 meter op de fiets en een pagina in zijn boek opzitten.

Deze vrijdag worden de laatste spullen uit de oude schoolgebouwen geveild. Dan begint de sloop van het pand, op enkele meters afstand van de nieuwbouw.

  1. Eerst was er schaamte, maar nu vlogt de Bunnikse Bijstandboy over zijn depressies en ‘onze belastingcenten’
    PREMIUM
    VIDEO

    Eerst was er schaamte, maar nu vlogt de Bunnikse Bijstand­boy over zijn depressies en ‘onze belasting­cen­ten’

    Waar hij zich eerder schaamde voor zijn situatie, is het nu zijn handelsmerk: Ivo Jager (30), ofwel ‘Bijstandboy’, deelt via YouTube zijn leven, dat in het teken staat van zijn mentale gezondheid, de bijstand en... Bunnik. „Mensen die door mentale klachten in de bijstand zitten zijn niet gerepresenteerd in het straatbeeld en daar wil ik verandering in brengen.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht