Volledig scherm
Nico van Bemmel haalt zijn perenoogst naar binnen. Archiefbeeld. © William Hoogteyling

Fruittelers krijgen koolmezenschade aan peren deels vergoed

De provincie Utrecht moet schade aan peren, aangericht door zangvogels zoals koolmezen, voor 60 procent vergoeden aan de fruittelers in de Kromme Rijnstreek. Dit heeft de Raad van State bepaald. Veel fruittelers reageren tevreden op de uitspraak. Hun schade loopt per bedrijf in de duizenden euro’s.

,,Dit is goed nieuws voor de fruittelers, maar tegelijkertijd niet meer dan terecht”, reageert fruitteler Ton van de Brink uit Wijk bij Duurstede. Hij is vicevoorzitter van de belangenorganisatie NFO die samen met LTO de juridische procedure aanspande.

Eveline Westeneng rekent erop dat haar fruitbedrijf in Bunnik over drie jaar in totaal 40.000 euro vergoed krijgt. In de hoop dat zij de juridische strijd uiteindelijk zou winnen, heeft zij de afgelopen jaren de schade door zangvogels op eigen kosten laten taxeren volgens de instructies van het Faunafonds. ,,Gelukkig zijn we nu in het gelijk gesteld zijn. De schade is fors. Dit jaar ongeveer 15.000 euro. Vorig jaar was de schade nog groter.” 

Gaatjes

Westeneng heeft becijferd dat vooral koolmezen hun snavel in ongeveer 30.000 kilo peren gezet hebben. Doordat de gaatjes die ze in de peren pikken, gaan rotten, worden de peren waardeloos. Tegen een gemiddelde prijs van 50 cent per kilo is de schade 15.000 euro. Taxateurs hebben de schade in het fruitbedrijf van Van de Brink vastgesteld op 28.000 kilo.

Van de Brink: ,,Koolmezen zijn beschermde vogels. We mogen ze alleen verjagen, niet doden. Het is niet meer dan billijk als we 100 procent van de schade vergoed zouden krijgen. Dat is nu toch nog maar 60 procent. We worden achtergesteld bij boeren die schade lijden doordat ganzen het gras opvreten. Zij krijgen wel 100 procent vergoed.” Eerder luidde William Pouw in deze krant de noodklok over deze ‘discriminatie.’

Rotten

Quote

Veel telers zagen op tegen de rompslomp en dachten toch niets vergoed te krijgen.

Ton van de Brink

De werkelijke schade is volgens Van de Brink veel groter dan taxateurs in de boomgaard kunnen vaststellen. ,,Als er een aangevreten peer in de kist komt en gaat rotten, steekt die andere peren aan. Die schade wordt niet gecompenseerd.”

Van de Brink weet dat lang niet alle fruittelers de moeite genomen hebben de schade te laten taxeren. ,,Veel telers zagen op tegen de rompslomp en dachten toch niets vergoed te krijgen.”

Een van de telers die geen schadetaxaties heeft laten uitvoeren en nu achter het net vist, is Theo Vernooij in Cothen. ,,Nu de conferences in de kist zitten, is het te laat. Jammer. Volgend jaar beter. Toen de peren nog aan de boom hingen, dacht ik dat de schade wel mee zou vallen. Maar tijdens het plukken viel het toch vies tegen. Je bent zo maar een kilo peren waaraan gevreten is, per boom kwijt. Dat tikt stevig door. Vooral in de buurt van bebouwing en hagen is de schade groot.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht