De Galaxy Tower is vermoedelijk later klaar
Volledig scherm
De Galaxy Tower is vermoedelijk later klaar © Illustratie VKZ

Galaxytower met hotel en appartementen loopt vertraging op en is een jaar later klaar

Het Amrâth Hotel en de daarboven gelegen appartementen in de zogeheten Galaxy Tower zijn mogelijk pas een jaar later klaar dan gepland. Nu nog telt de website van het complex af naar 1 juli 2021, maar inmiddels bevestigt de hotelketen dat het wel 2022 wordt voor het gehele complex af is.

In de Galaxytower, pal tegenover het Beatrixgebouw van de Jaarbeurs, is onderin het viersterrenhotel gepland met 260 kamers en bovenin circa 320 appartementen. Die variëren van studio’s tot luxe penthouses.

Ondertussen is de Amrâthketen in een geschil verwikkeld met het Spoorwegpensioenfonds waarover het FD eerder deze week berichtte. Het pensioenfonds, dat 100 miljoen in het project investeert, weigerde twee jaar geleden bij te dragen aan de grondaankoop omdat in haar visie de plannen onvoldoende waren uitgewerkt. Amrâth wil nu op haar beurt de appartementsrechten niet overdoen aan het fonds. De Amsterdamse rechtbank bepaalde dat dit toch moet gebeuren. Amrâth overweegt in hoger beroep te gaan.

Technische problemen

Quote

Wij willen zekerstel­len dat het gebouw voldoet aan onze voorwaar­den. We betreuren een hoger beroep en werken graag construc­tief met Amrâth aan het realiseren van dit mooie project

Giovanni van Eijl, grondlegger van de Amrâthketen, bevestigt het conflict, maar weerspreekt dat de vertraging hieraan te wijten is. Die is volgens hem meer gelegen in technische problemen met leidingen in de grond. Vorig jaar lag de bouw ook al maanden stil in afwachting van een zaak bij de bestuursrechter, onder meer aangespannen door de Utrechtse milieuactivist Kees van Oosten. Wanneer de bouw van de Galaxytower verder vertraging oploopt komt deze min of meer gelijktijdig gereed met Wonderwoods, het naastgelegen complex, waarvan de bouw binnenkort van start gaat. Dat gebouw kenmerkt zich door weelderige beplanting op balkons en terrassen; het verticale bos.

Woordvoerder Tjitte Faber van het Spoorwegpensioenfonds bevestigt het geschil. ‘Wij willen zekerstellen dat het gebouw voldoet aan onze voorwaarden. We betreuren een hoger beroep en werken graag constructief met Amrâth aan het realiseren van dit mooie project.’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht