Volledig scherm
Carole Hoedemaker, echtgenoot Paul Biemans en zoon Luc in vestzaktheater 't Koetshuys, dat dit weekeinde van start gaat. © William Hoogteyling

Galerie en studio ‘t Koetshuys is nu ook theater

Het was al jaren een wens van Carole Hoedemaker en dit weekeinde gaat hij in vervulling: een theatertje aan huis. Behalve als galerie, opnamestudio en bed & breakfast fungeert ‘t Koetshuys aan de Lopikerweg Oost 164 nu ook als zaal voor toneel en theater.

Bij wijze van opening zijn er deze vrijdag- en zaterdagavond en zondagmiddag optredens van zanger/acteur Bas Greveling met pianist Rob Stoop en actrice Tonie Kok. Met Stoop brengt Grevelink nostalgische liedjes van artiesten als Louis Davids en Ramses Shaffy, met Tonie Kok van theatergroep De Schakel speelt hij de komische sketch Dinner for One.

Carole Hoedemaker, zangeres in de jazzband Ginger en de jaren ‘50-band De Formica’s en actrice bij de IJsselsteinse theatergroep De Schakel, hoopt met enige regelmaat avondvullende toneelvoorstellingen in haar ‘vestzaktheater’ te hebben. ,,We bieden elke maand iets aan: toneel, een concert, cabaret, musical, stand-up comedy”, somt ze op. Concerten zijn er al geregeld, evenals culturele workshops en elke twee maanden een expositie.

Nostalgisch behang

‘t Koetshuys is het voormalige koetshuis uit 1832, dat voorheen samen met de oranjerie behoorde tot het naastgelegen kasteeltje Huis te Vliet. De zaal biedt met 55 stoelen, 16 theaterlampen, nostalgisch behang en rode velours gordijnen een intieme sfeer. Hoedemaker en echtgenoot Paul Biemans zijn bezig de laatste hand te leggen aan de voorbereidingen voor de eerste voorstelling. Hond Faas begroet kwispelend het bezoek. Een kat ligt opgerold te slapen op één van de stoelen, die een bonte verzameling vormen. 

,,Eigenlijk hadden het allemaal dezelfde stoelen moeten zijn, maar dat werd te duur”, zegt Hoedemaker. Ze heeft haar materiaal overal vandaan, tot aan de Stadsschouwburg Utrecht toe. ,,Deze schilderijen heb ik uit het huis van mijn moeder geleend, en het tafelzilver ook.”

Hoedemaker heeft een lange staat van dienst op de planken. Soms werkt ze mee aan een reclamespot: ,,Onlangs nog die van T-mobile met Ali B. Dan ben ik 3 seconden in beeld, dat is eigenlijk meer snel geld verdienen.” Het is de bedoeling dat ‘haar’ theatergroep De Schakel, die twee keer per jaar optreedt in het Fulcotheater in IJsselstein, tussendoor ook stukken in ‘t Koetshuys gaat spelen. Verder is er samenwerking met de Lopikse stichting Kunst en Cultuur.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht