Volledig scherm
Dit bushokje in IJsselstein werd tijdens de jaarwisseling vernield. Dit jaar wil de gemeente strenger optreden om overlast te beperken. © Sem van der Wal

Gebiedsverboden en waarschuwingen moeten jaarwisseling in IJsselstein rustiger laten verlopen

Twee gebiedsverboden, tien waarschuwingsbrieven, een busje van de mobiele eenheid dat rondrijdt en extra inzet van welzijnswerkers. Daarmee hoopt de gemeente IJsselstein dat de komende jaarwisseling rustiger verloopt dan die van afgelopen jaar.

De VVD-fractie stelde tijdens de raadsvergadering deze week vragen, naar aanleiding van de laatste, roerige jaarwisseling. Er kwamen toen veel meldingen binnen van overlast en er werd voor 30.000 euro aan schade  aangericht in de vorm van zes kapotte prullenbakken van 600 euro per stuk en veertien verkeersborden van 150 euro per stuk.

Burgemeester Patrick van Domburg liet in een reactie weten dat hij in de zomer huisbezoeken heeft afgelegd bij jongeren die bij de jaarwisseling voor overlast hebben gezorgd. Binnenkort gaat hij aan twee jongeren die daadwerkelijk vernielingen hebben gepleegd een gebiedsverbod opleggen voor de omgeving van Studio 10, het buurtcentrum in de wijk IJsselveld-Oost waar het de vorige jaarwisseling onrustig was.

Camera's

Tien anderen krijgen een waarschuwingsbrief, waarin een gebiedsontzegging in het vooruitzicht wordt gesteld. Deze ontzegging kan desgewenst tijdens de jaarwisseling met onmiddellijke ingang ingaan. Inmiddels zijn er bij de Televisiebaan en de Poortdijk - de omgeving van Studio 10 - ook nieuwe camera’s opgehangen met een scherper beeld. Bovendien is er extra en nieuwe verlichting aangebracht rondom Studio 10.

Het jongerenwerk van welzijnsstichting Pulse is op Oudejaarsavond niet tot zes uur ‘s avonds, maar tot acht uur ‘s avonds aanwezig. Van Domburg gaf aan dat de politie-inzet vorig jaar minimaal was. Dit jaar surveilleert daarom de mobiele eenheid met een busje. Indien nodig, wordt er ingegrepen.

Van Domburg kon niet aangeven of huisarrest en een meldplicht bij het politiebureau in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) staan en dus een alternatief voor gebiedsontzegging kunnen zijn. Ook wist hij niet of de schade inmiddels is verhaald op de daders.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht