Volledig scherm
Bezoekers aanschouwen de demonstratie van een jeugdige midwinterhoornblazer. © Herman Stöver

Geblaas in Rhenen: talloze bezoekers wagen een poging op de midwinterhoorn

,,Mensen vragen zich regelmatig af wat we nu eigenlijk aan het doen zijn”, vertelt Teus Jansen, een fanatieke midwinterhoorn blazer uit Elst. Daarom organiseerde hij, samen met zijn vereniging De Utrechtse Heuvelrugblazers, zaterdagmiddag een demonstratie op recreatiegebied Kwintelooyen in Rhenen.

,,Er zijn twee soorten blazers van de midwinterhoorn”, legt Jansen uit. ,,De ene groep maakt er iets heidens van, door er zogenaamde boze geesten mee te verdrijven. Maar wij doen dat juist niet. Voor ons is het de roep naar het licht, in deze donkere dagen. Je kan het zien als iets wat bij het geloof hoort. Sommige midwinterhoornblazers doen het daarom ook alleen op zondag.”

Meer bekendheid en leden

Op Kwintelooyen kwamen drie verschillende blazersgroepen samen, uit Elst, Corle en Ulft. Behalve demonstraties, mochten bezoekers ook zelf een poging wagen op de hoorn. ,,En juist dan krijg je de leukste reacties”, vond Jansen. ,,Want de eerste keer denk je: dat werkt voor geen meter. Maar met wat tips van ons lukt het uiteindelijk vrijwel iedereen om er wat geluid uit te persen.”

De Utrechtse Heuvelrugblazers hebben op dit moment slechts tien leden. Stiekem hoopt Jansen dan ook op mogelijke aanwas door de demonstraties. ,,Ons jongste lid is twaalf en de oudste 91. Wij trekken door heel Nederland, onderling is het hartstikke gezellig. Maar veel bekendheid vergaren we niet en ondertussen wordt de groep steeds smaller. We hopen hiermee onze passie aan anderen te kunnen overdragen.”

Volledig scherm
Ook bezoekers mogen zaterdagmiddag proberen geluid te maken op de midwinterhoorn. © Herman Stöver

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht