Volledig scherm
Het Hijmans van den Bergh-gebouw, waar hetzelfde type vloerplaten werd gebruikt als in de ingestorte Eindhovense parkeergarage. © T. Luijen

Gebouweigenaren in Utrecht moeten vloeren zelf onderzoeken op veiligheid

Gebouweigenaren in Utrecht moeten zelf de constructie van vloeren in hun panden laten onderzoeken. Dat schrijft de gemeente Utrecht hen in een brief. De actie komt voort uit het instorten van een parkeergarage in aanbouw bij vliegveld Eindhoven.

Begin oktober bleek uit onderzoek dat het instorten te wijten was aan het gebruik van zogeheten breedplaatvloeren in combinatie met onder meer de weersomstandigheden. Minister Plasterk van Wonen riep alle gemeenten op soortgelijke constructies te controleren.

Inmiddels is de gemeente Utrecht duidelijk dat ze geen compleet overzicht heeft van de gebruikte bouwmethoden bij alle panden in de stad. Ze roept daarom eigenaren op zelf onderzoek te laten doen. Het gaat daarbij niet om woningen, maar andere gebouwen die vanaf 1999 gebouwd zijn.

Controle

De onderzoeks- en eventuele herstelkosten zijn voor rekening van de eigenaar. De gemeente Utrecht waarschuwt dat mogelijk in het Bouwbesluit een verplichting tot controle wordt opgenomen en adviseert de onderzoeksrapporten daarom goed te bewaren.

Kort na het bekend worden van de oorzaak van de instorting in Eindhoven, bleek dat ook in het Hijmans van den Bergh-gebouw van de faculteit Geneeskunde van de Universiteit Utrecht het gewraakte vloertype is gebruikt. Een eerste onderzoek wees al snel uit dat er geen gevaar was.

Meer over Utrecht? Schrijf je in voor onze nieuwe dagelijkse nieuwsbrief. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht