Volledig scherm
Weduwe Joke Kranenburg legt in 2007 bloemen bij de gedenksteen voor haar doodgeschoten man, Arie Kranenburg. © ©Ruud Voest

Gedenksteen doodgeschoten brigadier tijdelijk weg van Jaarbeursplein

updateDe gedenksteen voor politieagent Arie Kranenburg aan de Croeselaan in Utrecht is tijdelijk weg, maar keert wel weer terug bij de Jaarbeurs. De steen is veiliggesteld, omdat daar een gebouw wordt neergezet.

Volgens weduwe Joke Kranenburg komt de gedenksteen op ongeveer dezelfde plek terug, maar dat gebeurt pas als de nieuwe Galaxy Tower helemaal klaar is. De steen werd in 2007 in de grond gelegd als eerbetoon aan brigadier Arie Kranenburg, die daar in 1977 door RAF-terrorist Knut Folkerts werd doodgeschoten. 

De Rote Armee Fraktion, ook wel de Baader-Meinhof-groep genoemd naar twee kopstukken, was in de jaren 70 en 80 een links-extremistische Duitse terreurgroep, die bomaanslagen, bankovervallen en 34 moorden pleegde. De groep wilde schoon schip maken met het naziverleden van veel bestuurders in Duitsland. 

Quote

De steen is een eerbetoon aan alle politie­agen­ten die hun leven in de waagschaal stellen voor de veiligheid van burgers

weduwe Joke Kranenburg

De RAF had ook schuiladressen in Nederland. De politie ontdekte dat RAF-lid Knut Folkerts een auto had gehuurd in Utrecht.  Op 22 september 1977, toen de auto terug moest naar de verhuurder, stonden daar twintig agenten Folkerts op te wachten. Die opende geheel onverwachts,het vuur op de agenten, waarbij brigadier Arie Kranenburg dodelijk werd getroffen. 

De tegel die in 2007 werd neergelegd op de plek van de schietpartij, is volgens weduwe Joke een eerbetoon aan alle politieagenten die hun leven in de waagschaal stellen voor de veiligheid van burgers.

Volledig scherm
De nieuwe Galaxy Tower die bij De Jaarbeurs moet verrijzen. © Illustratie VKZ

De voormalige parkeerplaats van de Jaarbeurs, waar de gedenksteen lag, is inmiddels helemaal op de schop gegaan. Binnenkort wordt daar gestart met de bouw van de Galaxy Tower, een 90 meter hoge toren met een hotel en appartementen. Het hotel krijgt 250 kamers, op de verdiepingen daarboven komen 330 appartementen. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht