Volledig scherm
De gevangenis van Nieuwegein. © ANP

Gedetineerden Nieuwegein en Nieuwersluis krijgen supermarkt

De gedetineerden die hun straf uitzitten in de penitentiaire inrichtingen van Nieuwegein en Nieuwersluis kunnen vanaf 1 juli hun boodschappen bestellen bij hun 'collega's' in Vught. Die gevangenis verkoopt al sigaretten, chips en een blikjes fris aan de gedetineerden.

De PI Vught wil de 'gevangenissupermarkt' graag uitbreiden. Meerdere gevangenissen willen namelijk van de dienstverlening van de Vughtse gevangenis gebruik gaan maken.  De PI Nieuwegein en Nieuwersluis kunnen vanaf 1 juli van deze dienst gebruik maken. Vught levert op dit moment al boodschappen aan de gevangenissen in Dordrecht, Krimpen aan de IJssel en het detentiecentrum in Zeist. 

Quote

Het gaat om gevangenis­sen in de regio die zelf geen winkel hebben.

Robert Meijer, Ministerie van Veiligheid en Justitie

 ,,Het gaat om gevangenissen in de regio die zelf geen winkel hebben of hun winkel hebben gesloten. De PI Vught krijgt een soort regionale winkelfunctie voor gedetineerden'', stelt Robert Meijer, communicatieadviseur bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

,,Per 1 juli hebben we namelijk te maken met een uitbreiding van het aantal opdrachtgevers'', aldus Meijer. ,,We gaan voor meerdere gevangenissen in de regio winkelproducten inpakken.''

De PI Vught heeft zelf 651 gedetineerden. Die kunnen in hun cel een winkellijst invullen en producten bestellen. Populair zijn onder andere de blikjes tonijn die veel worden gegeten door sporters omdat er veel eiwitten inzitten. Meijer: ,,De gedetineerden betalen dat van het geld dat ze verdienen met werken binnen de gevangenismuren of door stortingen vanaf buitenaf van bijvoorbeeld familieleden. Ze zijn verplicht 20 uur per week te werken. Voordat de producten worden ingepakt in verzegelde winkelboxen wordt standaard hun saldo gecheckt.''

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht