Volledig scherm
Het beeld van paus Adrianus VI op de Pausdam werd twee jaar geleden geplaatst. © Angeliek de Jonge

Gedicht voor Utrechtse paus Adrianus in steen gebeiteld

Nadat twee jaar geleden al een standbeeld van hem werd onthuld, wordt de Utrechtse paus Adrianus VI nu ook met een publiek gedicht in de stad herdacht. Het gedicht wordt morgen, gebeiteld in steen, in de straat gelegd. Dat gebeurt aan de Pausdam, waar ook het beeld van Adrianus staat.

Auteur is Els van Stalborch, een van de veertien dichters van het Utrechts Stadsdichtersgilde. Zij droeg het gedicht twee jaar geleden al voor, bij de officiële onthulling van het standbeeld voor de enige paus die Nederland ooit heeft voortgebracht.

Adrianus werd geboren als Adriaan Boeyens in de Brandstraat. In 1522 werd hij – tot zijn eigen grote verrassing – aangesteld als Paus. Hij maakte zich al snel gehaat door zijn soberheid en vroomheid, die nogal ongebruikelijk waren aan het Vaticaan in die tijd. Adrianus werd ‘de barbaar uit het noorden’ genoemd. Nauwelijks een jaar na zijn aanstelling overleed hij al; sommigen beweren dat hij werd vergiftigd.

Paushuize

Volledig scherm
Paus Adrianus VI, de eerste en tot nu toe enige Nederlandse paus. © AD

Het gedicht van Els van Stalborch wordt geplaatst in Belgisch hardsteen op de Pausdam, aan de voet van het monumentale Paushuize. Dat gebouw liet Adrianus VI vanaf 1517 bouwen. Hij zou het echter nooit met eigen ogen zien, omdat hij nooit meer terug is gekeerd naar zijn geboortestad. De stoepsteen wordt morgen onthuld door wethouder Kees Geldof, die onder andere Erfgoed en Monumenten in zijn portefeuille heeft.

Het complete gedicht is hier te lezen. Op de steen staat een fragment uit de vierde strofe van het gedicht.

Het Utrechts Stadsdichtersgilde schrijft gedichten voor en over Utrecht en spant zich in om meer poëzie in het straatbeeld te brengen. Afgelopen jaar werd een gevelsteen met regels van Guillaume van der Graft onthult op het Geertekerkhof en dit najaar wordt nog een gevelsteen met een gedicht van Hanneke van Eijken bij het Bartholomeus Gasthuis onthuld. De ‘paussteen’ kwam tot stand met steun van het Utrechts Stadsdichtersgilde, het Prins Bernhardfonds en het K.F. Heinfonds. 

Schrijf je in voor onze nieuwe dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht