Saskia Arndt, hoogleraar Diergedrag bij de faculteit Diergeneeskunde met haar kat Emil.
Volledig scherm
PREMIUM
Saskia Arndt, hoogleraar Diergedrag bij de faculteit Diergeneeskunde met haar kat Emil. © Angeliek de Jonge

Gedraagt je kat zich raar? Ook díe ondervindt impact van de coronacrisis

Ineens hele dagen thuis. Dat is wennen voor ons. Maar wat denk je van onze huisdieren, die er ook niet om gevraagd hebben dat ineens hun gebruikelijke, rustige schema overhoop is gehaald? Saskia Arndt, hoogleraar Diergedrag bij de faculteit Diergeneeskunde: „Oók je huisdier moet wennen aan de situatie.” 

Quote

Emil vraagt ineens om meer aandacht dan normaal, terwijl Hercule zich juist terugtrekt

Saskia Arndt

Zelf heeft ze twee katten: Emil en Hercule, twee katers, van beide 8 jaar. Hoewel de heren van hetzelfde soort, geslacht én leeftijd zijn, gaan ze geheel verschillend met de situatie om, nu hun baasje de hele dag thuis aan het werk is. „Emil vraagt ineens om meer aandacht dan normaal, terwijl Hercule zich juist terugtrekt”, vertelt Arndt. „Sinds ik thuis werk is hun gedrag duidelijk anders; ze moeten wennen.”

De observatie van haar eigen huisdieren zette Arndt aan het denken, want deze crisis heeft waarschijnlijk ook gevolgen voor andere huisdieren. „De meeste dieren zijn gewend aan het schema van hun baasjes. Ze zijn bijvoorbeeld gewend aan overdag alleen zijn, of zonder kinderen om zich heen. Nu is het ineens druk in huis. Misschien staat de tv wel aan op momenten dat die normaal uit staat, zijn er veel meer mensen in huis dan gebruikelijk. Daardoor verandert de dagstructuur die je dier heeft.” 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht