Volledig scherm
Winkeliers strijden voor een veilig en bereikbaar winkelcentrum Vleuterweide. © Marnix Schmidt

Geduld over slechte bereikbaarheid winkelcentrum Vleuterweide raakt op

Het protest van winkeliers en bewoners over de slechte bereikbaarheid van winkelcentrum Vleuterweide zwelt aan. Nadat vorige maand wethouder Lot van Hooijdonk een petitie, ondertekend door vierduizend bewoners en ondernemers, kreeg overhandigd, hebben winkeliers nu via graffiti en een spandoek hun ongenoegen geuit.

Donderdag gaan ondernemers, bewoners en de gemeente met elkaar in gesprek. De winkeliers hopen dat de gemeente nu met concrete voorstellen komt om het winkelcentrum weer goed bereikbaar te maken voor bezoekers die met hun auto vanuit de noordzijde van Vleuterweide komen.

Na de verkeersmaatregelen van vorig jaar is het winkelcentrum aan de noordzijde niet meer bereikbaar voor auto’s. Om de verkeersveiligheid te verbeteren, werd de oversteek van de busbaan langs de straat Utrechtse Heuvelrug eruit gehaald. Bezoekers moeten sindsdien helemaal om het winkelcentrum heenrijden, waar een nieuwe toegangsweg is aangelegd. 

Omwonenden klagen dat de parkeerdruk in hun wijken toeneemt, omdat het winkelend publiek en personeel van winkels hun voertuigen in de wijken rondom het winkelcentrum parkeren. Er ontstaan volgens buurtbewoners regelmatig hachelijke situaties, doordat bezorgdiensten en automobilisten het fietspad bij het Amadeus Lyceum kiezen, omdat ze anders kilometers om moeten rijden. 

Andere routes

Quote

We praten nu al een jaar over dit probleem met de gemeente. Het wordt hoog tijd dat er iets gaat gebeuren

Barbara Manten, modezaak Shoeby

,,Natuurlijk willen wij een veilig gebied voor bewoners en bezoekers’’, zegt Barbara Manten. ,,Maar we willen ook een bereikbaar winkelcentrum. Bewoners aan de noordkant kunnen ons winkelcentrum wel zien liggen, maar kunnen er niet met de auto komen. Bovendien hebben de omwonenden last van verkeer dat andere routes gaat kiezen.’’ Volgens Manten is de omzet gemiddeld met 15 procent gedaald sinds de verkeersmaatregelen zijn genomen.

,,We praten nu al een jaar over dit probleem met de gemeente. Het wordt hoog tijd dat er iets gaat gebeuren’’, aldus Manten. De gemeente komt deze week met nieuws over de verkeerssituatie, laat de woordvoerder van Lot van Hooijdonk weten. Maar eerst wordt morgen de raad geïnformeerd en daarna pas de burgers en de media.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht