Volledig scherm
ROC Midden Nederland aan de Newtonbaan in Nieuwegein. © Google Streetview

Gedupeerde student ROC: 'Denk je alles afgerond te hebben, heb je opeens niks'

ExamendiefstalEen 18-jarige student uit Vianen was er heilig van overtuigd dat hij geslaagd was voor zijn examen Nederlands op het ROC Midden Nederlands. Nu moet hij het opnieuw doen, omdat de docent met de examens is verdwenen.

Op beide onderdelen (presenteren en debatteren) had de kok in opleiding een dikke voldoende gehaald, wist hij. Hij had zelfs vorige week zaterdag al een feestje gegeven. Het papiertje was binnen, dacht hij stellig.

Tot de ROC-leerling, die om privacyredenen graag anoniem wil blijven, afgelopen woensdag tot zijn grote schrik hoorde dat het examen niet geldig was. ,,Denk je alles afgerond te hebben, heb je opeens niks. Alle moeite voor niks”, klinkt het boos.

Amateuristisch

Quote

Denk je vakantie te hebben, moet je weer aan de bak

Gedupeerde student

Het examen was afgenomen door de inval-docent, die de verslagen en opnames van de examens van 80 ROC-studenten heeft meegenomen en inmiddels spoorloos is verdwenen. De gedupeerde student vindt dat de docent zich direct al ‘vreemd’ gedroeg.

,,Ik vond dat hij amateuristisch te werk ging. De eerste twee lessen vertelde hij alleen over zichzelf. In de derde les moest ik op een onderdeel examen doen. Ik moest een aantal stellingen verdedigen. Na afloop vroeg hij aan de klas welk cijfer ik had verdiend. Dat was een 8. Dat heeft hij opgeschreven.”

Weer aan de bak

Een paar weken later moest hij samen met een andere student in debat, in het bijzijn van de inmiddels met de noorderzon vertrokken docent. ,,Hiervoor kreeg ik een 7.” Hierna moest hij praktijkexamen doen. Ook dat ging voorbeeldig.

Nu moet het slachtoffer samen met andere gedupeerde studenten het examen 29 juni overdoen, omdat het ROC Midden Nederland zijn goede cijfers volgens de regels ongeldig heeft verklaard. En dat is zuur, ervaart hij. ,,Denk je vakantie te hebben, moet je weer aan de bak.”

Vervolgopleiding

De Vianer heeft zich al opgegeven voor een vervolgopleiding in de toerismebranche. Hiervoor moet hij het examen Nederlands met goed gevolg hebben afgelegd. Zijn grote wens is om steward in een vliegtuig te worden.

,,Ik moet voor mijn nieuwe opleiding een pak en overhemd aanschaffen. Dat heb ik al gedaan. Dat kostte me 350 euro. Als ik niet slaag, is dit weggegooid geld.”

ROC-woordvoerder Aris Willems wil niet op het relaas reageren. ,,Iedere gedupeerde student heeft zijn eigen verhaal. De docent was bevoegd en gescreend. Ook wij vinden alles heel vervelend, maar we konden niets anders dan de examens laten overdoen.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht