Volledig scherm
Maliebaan 42 Utrecht © Streetview

‘Geen appartementen maar impressionisten in Maliebaan 42’

OpinieUtrecht besloot onlangs de villa ‘Maliebaan 42’ terug te verkopen aan de familie Fentener van Vlissingen, mét een vergunning voor zes appartementen. Publicist Arjan den Boer pleit voor een museum in het cultuurpaleis.

 In 1951 kreeg de stad Utrecht een cadeau. Topindustrieel Frits Fentener van Vlissingen schonk de gemeente zijn villa aan de Maliebaan 42 voor culturele doeleinden.

Dependance

Burgemeester De Ranitz beloofde het pand nimmer voor enig ander doel te bestemmen. Het werd een dependance van het Centraal Museum, en later Kunstuitleen. Onlangs besloot de gemeente het cultuurpaleisje terug te verkopen aan de familie Fentener van Vlissingen, compleet met vergunning voor zes appartementen. Zou de gulle gever dit hebben gewild?

Terwijl de wethouder geheimzinnig reageerde op raadsvragen rond de vergunning, kwam de beoogde eigenaar in het nieuws met een ‘nieuwe’ Van Gogh. John Fentener van Vlissingen - de kleinzoon van - bezit een indrukwekkende collectie impressionistische kunst, momenteel voor het eerst tentoongesteld in Singer Laren. In NRC vertelde hij na te denken over een eigen museum.

Impressionisten

Waar kan het Museum Fentener van Vlissingen beter komen dan aan de Maliebaan? Het monument krijgt dan weer een culturele bestemming, veel mooier dan armzalige appartementen. Het doet recht aan de historische familieband met Utrecht en de Maliebaan. Impressionisten passen perfect in de stijlperiode van de villa, in 1882 gebouwd door de architect van het Kurhaus. Die liet zich inspireren door mediterrane kleuren, net als veel impressionisten. Ik zie Jeune fille à la rose van Renoir er al hangen!

Is het pand wel geschikt als museum? Het werd lang als zodanig gebruikt, maar de eisen zijn veranderd. Er zal een uitbreiding nodig zijn voor een restaurant, auditorium en depot. Dat kan prachtig in een glazen of ondergronds paviljoen in de grote tuin. Fentener van Vlissingen heeft dit al succesvol laten doen achter Maliebaan 16 (AEF) door Mecanoo architekten!

Impuls

Een kunstmuseum met internationale allure zal een culturele impuls geven aan Utrecht; particuliere musea als Voorlinden en MORE zijn een groot succes. Het past in het beleid om cultuurtoeristen ‘van niveau’ te trekken. Het is ook goed voor de Maliebaan, die binnenkort wordt heringericht, maar waar de meeste panden saaie kantoren zijn geworden. Verschillende prominenten steunen het idee.

Ad van Liempt, die een boek schreef over de Maliebaan, denkt dat een museum de historie zichtbaarder maakt. Kunsthandelaar Marcel Gieling juicht de komst van impressionisten naar Utrecht toe. VVD-raadslid André van Schie zou het geweldig vinden als het monument weer toegankelijk wordt. Trude Maas (Utrecht Development Board) ziet kansen om de Maliebaan meer bij de binnenstad te trekken. Bart Rutten, directeur van het Centraal Museum, wil zelfs een dialoog met ‘zijn’ collectie tot stand brengen.

Mijnheer Fentener van Vlissingen, geeft u Utrecht net zo’n mooi geschenk als uw grootvader?

Arjan den Boer is publicist oermonumenten, architectuur en design.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht