Volledig scherm
Een vaste koopzondag in Houten wordt mogelijk onderwerp van een referendum. © AD

Geen besluit koopzondag Houten, maar referendum

De Houtense politiek neemt zo goed als zeker volgende week dinsdag géén besluit over verruiming van de winkeltijden.

Dat is het rechtstreekse gevolg van het initiatief om een raadgevend referendum te willen organiseren over dit onderwerp. Dit wordt gesteund door de politieke partijen ITH, ChristenUnie en SGP.

De gemeenteraad moet volgende week wel het besluit nemen dat de procedure verder gevolgd kan worden op weg naar zo'n referendum. Dat kan er vervolgens komen als 2000 Houtenaren hiervoor een handtekening willen zetten.

Veel discussie
De wekelijkse koopzondag zorgt voor veel discussie in Houten, zowel in de politiek als onder ondernemers. Het referendum moet inwoners de kans geven zich ook rechtstreeks uit te spreken over het onderwerp.

De christelijke partijen hebben onder meer moeite met het verstoren van de zondagsrust, ITH vindt als inwonerspartij sowieso dat burgers bij grotere kwesties per referendum om hun mening gevraagd moeten worden.

Burgemeester en wethouders hebben drie opties voorgelegd aan de raad: volledig vrijgeven van winkeltijden, op zondagen nog enigszins reguleren van winkeltijden, of alles laten bij het oude: twaalf koopzondagen per jaar.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht