Volledig scherm
Willem Joustra. © Gemeente Wijk bij Duurstede

Geen bloemen, geen cadeaus en geen toespraken voor opgestapte wethouder Joustra van Wijk bij Duurstede

De wethouderscarrière van de opgestapte Willem Joustra (VVD) eindigt na ruim anderhalf jaar geruisloos. Geen publiek afscheid, maar hooguit een borrel in besloten kring buiten het gemeentehuis.

Dinsdag 28 januari wordt zijn opvolger Eric Balemans uit Utrecht beëdigd. Voor de vertrokken Joustra zijn er geen bloemen, geen cadeaus, geen toespraken. Ook geen afscheidsdiner met de burgemeester, wethouders en gemeentesecretaris zoals gebruikelijk. Hij vertrekt op eigen verzoek met stille trom. De reden: het was geen vrijwillige keuze om op te stappen. 

Joustra werd hiertoe gedwongen door de fractie van de VVD. Al in september is vanuit het college van burgemeester en wethouders bij de fractievoorzitter van de liberale partij aangedrongen op vervanging van Joustra, zo zeggen bronnen uit de coalitie van VVD, GroenLinks en PCG. Waarna ook de VVD-fractie Joustra als een baksteen liet vallen.

Ergernis

In mei 2018 had VVD-fractievoorzitter Sybren van der Velden Joustra nog aangeprezen als ‘robuuste’ kandidaat voor het wethouderschap, en ook als een man met politieke ervaring vanwege de jaren dat hij in Provinciale Staten zat. Maar al gauw namen in de gemeenteraad twijfels en ergernis over Joustra’s functioneren toe. SP-fractievoorzitter Jeroen Brouwer: ,,Joustra was gewoon niet de juiste man op de juiste plek. Door geluiden uit de samenleving hadden wij van tevoren al enige vraagtekens over hem. We gunden hem de tijd. Maar de wrijving nam meer en meer toe. In en buiten de gemeenteraad.’'

Toen Joustra de steun van zijn eigen partij kwijtraakte, was opstappen onvermijdelijk. In de eigen gelederen in Wijk was geen opvolger te vinden. Uit de regiopoule van VVD-bestuurders werd Balemans geadviseerd. Eerder was hij vier jaar wethouder in Stichtse Vecht en Statenlid. Dinsdag wordt hij beëdigd. Mocht de VVD na 2022 terugkeren in een nieuwe coalitie dan wil hij doorgaan als wethouder en vanuit Utrecht naar Wijk verhuizen.

Lidmaatschap opgezegd

Joustra heeft zijn lidmaatschap van de VVD opgezegd. Contacten zijn er niet meer. ,,Vreemd, maar de meest warme reacties heb ik vanuit GroenLinks gekregen. Voor de lieve mensen die mij geholpen hebben in mijn werk houd ik nog een afscheid.’' Burgemeester Iris Meerts: ,,Ik wil voor hem een fijn afscheid, waarvan hij blij wordt. Een besloten afscheid is zijn keuze.’'

Joustra heeft recht op ruim anderhalf jaar wachtgeld: ,,Ik hoop zo gauw mogelijk een baan te vinden, in de politiek of daarbuiten.’' Op de vraag of hij overstapt naar Forum voor Democratie, zegt hij dat hij daar niets over kwijt wil.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht