Volledig scherm
Het Utrechtse Centrum voor de Kunsten aan het Domplein. © Google Street View

Geen extra subsidie voor Utrechts Centrum voor de Kunsten

De gemeente Utrecht hoeft het Utrechtse Centrum voor de Kunsten geen extra subsidie te verlenen. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland bepaald. 

Het UCK houdt na 31 juli op te bestaan omdat de gemeente de subsidie stopzet. Het kunstencentrum was niet naar rechter gestapt om dit aan te vechten, maar om tot aan het eind van het jaar subsidie te krijgen. Dit geld is bedoeld om de  tientallen medewerkers in vaste dienst een redelijke vergoeding te kunnen bieden als ze worden ontslagen.

Het kunstencentrum voerde bij de rechtbank aan dat een ambtenaar van de gemeente in een e-mail had toegezegd dat het voor 2019 een subsidie van een kleine miljoen euro zou krijgen. De gemeente wil echter alleen een deel van dit bedrag - de eerste zeven maanden van dit jaar - uitkeren. Na 31 juli stopt voor de gemeente de steun aan het UCK. Het kunstencentrum verkeert al langer in financiële problemen. De gemeente heeft er geen vertrouwen in dat de organisatie – ondanks dat er meerdere keren extra geld beschikbaar is gesteld – het redt in de toekomst.

Ongelijk

De rechtbank heeft het kunstencentrum in het ongelijk gesteld als het gaat om de toezegging van de ambtenaar voor 2019. In de mail wordt wel een bedrag van 976.000 euro genoemd, maar worden er slechts toezeggingen gedaan als het gaat om afronding van het cursusjaar.

De rechtbank stelt wel dat de gemeente de weigering van een deel van de subsidieaanvraag zorgvuldiger had moeten toetsen. ,,Het UCK krijgt al jaren een subsidie en de beëindiging of gedeeltelijke weigering van een langdurige subsidierelatie kan niet zomaar opgezegd worden.’’ De rechtbank erkent dat de gemeente Utrecht ondanks dit verwijt de aanvraag voor een deel mocht weigeren.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht