Volledig scherm
In het centrum van Maarssen wordt op Koningsdag alleen uit plastic geschonken. Op de brug bij de Kaatsbaan komt dit jaar geen tappunt. © ©RUUD VOEST

Geen flesjes bier in Maarssense supermarkten op Koningsdag

Na incidenten vorig jaar verkopen de supermarkten in Maarssen-dorp op Koningsdag geen flesjes bier.

De gemeente Stichtse Vecht, ondernemers en horeca van Maarssen hopen hiermee incidenten zoals vorig jaar op Koningsdag te voorkomen. Toen gingen dronken feestvierders in het centrum van Maarssen met elkaar op de vuist. De politie moest enkele charges uitvoeren om de rust in het centrum te herstellen.

Na die incidenten kondigde de horeca van Maarssen aan actie ondernomen en in overleg gegaan met de gemeente, politie en de ondernemers. Veel jongeren die bij de incidenten waren betrokken, bleken de hele dag al veel alcohol te hebben gedronken die ze in de supermarkten in Maarssen-dorp hadden gekocht.

Om het indrinken te beperken en vooral het kapot gooien met glaswerk te voorkomen op straat, wordt er in de drie supermarkten in Maarssen-dorp op Koningsdag geen bier uit flesjes verkocht. De verkoop van blikjes bier in supermarkten wordt niet aan banden gelegd.

Regels aangescherpt

Daarnaast heeft de gemeente de regels voor de horeca aangescherpt in het gebied Harmonieplein, Kaatsbaan, Schippersgracht, Bolensteinsestraat en Breedstraat. Daar mogen op Koningsdag geen terrassen staan. Horeca die drank buiten wil schenken, moet daar een speciale vergunning voor aanvragen. Er komt geen tappunt bij de brug op de Kaatsbaan en alle drank moet uit plastic en herbruikbare bekers worden geschonken.

De supermarkten hebben zonder bezwaar meegewerkt aan de maatregel, laat een woordvoerder van de gemeente Stichtse Vecht weten.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht