Volledig scherm
Leegstaande boten langs het oude Zandpad, die inmiddels allemaal zijn verdwenen. © ANP

Geen klanten, maar planten: sekswerkers beruchte Zandpad maken plaats voor natuur

Een wereld van verschil. Langs de nu nog kale kade aan het Zandpad, waar jarenlang seksboten lagen, domineren over een halfjaar planten op een natuurvriendelijke oever.

De laatste boot langs het Zandpad is dit najaar vertrokken. De eerste stalen afmeerpalen zijn vorige week verdwenen. Daarmee is het inrichten van de nieuwe Vechtoever in Utrecht begonnen, dat moet leiden tot een ecologische kade vol beplanting.

Volledig scherm
Uitzicht op het lege huidige Zandpad, met links-midden de plek waar het Nieuwe Zandpad voor ogen is, bij de waterzuivering. © Ruud Voest

Komende maanden legt Waterschap Amstel, Gooi en Vecht golfbrekers, onderwaterbeschoeiing en zogenaamde verondiepingen in het gebied aan.

Hierop kunnen vanaf juni nieuwe planten gaan groeien. De kosten voor de nieuwe natuurlijke oevers deelt het waterschap volgens een woordvoerder met de gemeente.

,,De plannen voor het Zandpad om een nieuw fietspad, wandelpad en meer groen aan te leggen zijn er nog steeds’’, bevestigt een gemeentewoordvoerder. ,,De exacte invulling hiervan hangt samen met de besluitvorming rond het Nieuwe Zandpad, die vooralsnog eind dit jaar gepland staat.’’

Invulling

Sinds het verdwijnen van de eerste seksboten langs de Vecht in 2013, is prostitutie verdwenen uit deze omgeving in Utrecht Overvecht. Op een steenworp afstand van het oude Zandpad hebben burgemeester en wethouders nu een nieuw prostitutiegebied voor ogen, aan het Nieuwe Zandpad. Dit is onderwerp van gesprek in de gemeenteraad.

Na meerdere afgewezen voorstellen sinds 2013 voorziet het nieuwste plan in 96 sekswerkplekken. Hierover is dit jaar al meermaals gedebatteerd. Bedoeling is dat hier maximaal 18 plekken komen voor sekswerkers die op (internet)afspraak werken en 78 raamplekken.

Volledig scherm
Het Nieuwe Zandpad. © Artist impression

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht