Geen Oranje, toch WK-koorts in Zuilen, Overvecht en Kanaleneiland

VideoIran, Marokko, of toch Spanje? Oranje mag dan schitteren door afwezigheid, voldoende Utrechters halen de komende weken hun voetbalhart op tijdens het WK in Rusland. In Overvecht, Kanaleneiland en Zuilen zijn de beamers geïnstalleerd en staat de thee klaar.

Bij binnenkomst in buurthuis De Boog in de wijk Overvecht wijst buurtvader Mohammed Boudlal direct vol trots naar de gloednieuwe televisie, die speciaal gekocht is voor het mondiale voetbaltoernooi. „Marokkanen, maar ook groepen Tunesiërs en Koerden, hebben mij al om de afstandbediening gevraagd. Ze willen hier allemaal hun land volgen”, lacht Boudlal.

Quote

Iedereen hier wacht met smart op vrijdagmid­dag als Marokko tegen Iran speelt. Het gaat al maanden over die wedstrijd

Amar Haddouch

Waar in de Utrechtse binnenstad weinig WK-sfeer is te proeven, is dat vijf kilometer noordelijk, in de wijk Zuilen, totaal anders. Daar staan de wedstrijden van Marokko in poule B al maanden met rood omcirkeld in de agenda’s. „Iedereen hier wacht met smart op vrijdagmiddag als Marokko tegen Iran speelt. Het gaat al maanden over die wedstrijd”, zegt Amar Haddouch, die als sociaal makelaar werkzaam is in de wijk.

„Rondom het bidden in de moskee praat iedereen nu over voetbal. Het is zo speciaal dat we er na twintig jaar weer bij zijn. Volgens Haddouch bestaat Zuilen vooral uit Marokkanen, maar zijn de Nederlanders die er wonen ook fanatiek fan van de Atlasleeuwen. Je ziet hier zelfs Nederlandse kinderen met voetbalshirtjes van Marokko. Dat komt ook door El Ahmadi, Ziyech en de broertjes Amrabat, die in Nederland spelen.”

Tekst gaat door onder de foto.

Volledig scherm
In het buurthuis Plein 11 op het Zwanenvechtplein te Zuilen is alles klaargemaakt voor de eerste wedstrijd van Marokko. Op groot scherm kan de wedstrijd worden bekeken. © Foto Ruud Voest

Trekpleister

Quote

Naar Nederland kijken we ook altijd samen met de buurt, maar gelukkig hebben de meesten hier twee nationali­tei­ten. Hebben we toch weer feest

Ouzil Abderrahman

De lokale trekpleister in Zuilen moet Plein 11 worden: een woning waar de achtertuin is gevuld met een feesttent, een beamer en een peloton aan vlaggen en andere versieringen. Twee dagen voorafgaand aan de eerste wedstrijd van Marokko is initiatiefnemer Ouzil Abderrahman druk bezig met de laatste voorbereidingen. 

Naar Nederland kijken we ook altijd samen met de buurt, maar gelukkig hebben de meesten hier twee nationaliteiten. Hebben we toch weer feest, lacht Abderrahman, die vrijdagmiddag wel honderd gasten verwacht.

Hoezeer het WK ook leeft, Marokkaanse spandoeken en vlaggen zijn zelden zichtbaar. Dat is bij buurthuis De Dreef in Overvecht, waar tientallen Marokkanen met een geestelijke beperking de wedstrijden kunnen volgen, niet anders. 
Dat versieren is ook echt iets voor jullie Hollanders, lacht vrijwilliger Mohamed El Fahmi.

Volgens hem hebben Marokkanen weinig op met versiering. „Het gaat bij Marokkanen meer om lekkere gerechten rondom de wedstrijden. Ze drinken veel thee en hebben de versiering niet nodig: alles zit in het hart.”

Suikerfeest

Dat de wedstrijd tegen Iran samenvalt met het Suikerfeest ter afsluiting van de ramadan komt goed uit volgens vrijwilliger El Backey Aissaoui in de wijk Kanaleneiland. Het Suikerfeest zou ervoor zorgen dat veel mensen bij familie gaan kijken.

Anders duiken degenen die niet binnen kunnen komen de straat op. We hebben hier een beamer hangen in een zaal van de school Hart van Noord. Daar kunnen 70 mensen in.”

Quote

We hebben hier een beamer hangen in een zaal van de school Hart van Noord. Daar kunnen 70 mensen in

El Backey Aissaoui

Niet alleen het Marokkaanse team, maar ook de Spanjaarden kunnen de nodige support verwachten. Veel Marokkanen zijn groot fan van Barcelona en Real Madrid en Spanje ligt ook vlakbij, verklaart Aissaoui.

Wat de kansen van de Marokkanen betreft, zijn alle mannen het wel eens: de kans is groot dat Marokko sneuvelt in de poulefase, vanwege de kracht van Spanje en Portugal. Toch zitten we vrijdagmiddag klaar. Dan maar iets eerder bidden, lacht sociaal makelaar Amar Haddouch. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht