Geen plek voor ‘te grote fiets’ in fietsenstalling Utrecht Centraal

VideoJe fiets willen parkeren bij de fietsenstalling onder het station Utrecht Centraal, maar weg worden gestuurd worden omdat de fiets ‘te groot’ is. Het overkwam de Utrechtse Noortje Beumer.

Ze kwam gisteren om 06.45 uur aan bij de stalling, en mocht na een korte smeekbode eenmalig naar binnen met haar bakfiets. Vandaag werd ze wel de deur gewezen. ,,Mijn fiets heeft gewoon twee wielen, is iets breder, maar neemt echt niet veel meer ruimte in beslag dan een normale fiets’’, reageert Noortje boos.

De stalling Stationsplein, gelegen onder het station, ligt het dichtst bij het station, maar afwijkende fietsen kunnen er niet terecht. Een bakfiets, een driewieler, een tandem of andere afwijkende fietsen: bestuurders worden bij de ingang  de deur gewezen en naar andere stallingen gestuurd.

Langer lopen

Eigenlijk zou Noortje haar langere en bredere fiets moeten parkeren bij de Sijpesteijnstalling of de Laag Catharijnestalling, twee van de andere stallingen bij het station. ,,Dat kost me tien minuten extra, want dat is wat verder weg. Ik moet eerst een stukje langer fietsen, en ook een stuk langer lopen naar de trein’’, zegt Noortje boos.

Het alternatief van de NS voor fietsen die meer ruimte in beslag nemen, ligt iets verder van het station. ,,Dat is erg moederonvriendelijk. Waarom kunnen studenten, die alle tijd hebben, niet hun fiets wat verder weg parkeren?’’, vraagt Noortje, die haar bakfiets gebruikt voor twee jonge kinderen, zich hardop af.

Volgens woordvoerder Hessel Koster van de NS heeft fietsenstalling Stationsplein, tevens de grootste van Europa, simpelweg geen ruimte voor afwijkende fietsen en zal dat ook zo blijven.

Vrachtwagen

,,De mevrouw weet nu dat ze daar haar fiets niet kwijt kan, dus kan ze de volgende keer rechtstreeks naar de Sijpesteijnstalling. Een vrachtwagen kan ook niet in iedere garage terecht. Het is misschien iets verder, maar het zij zo’’, verklaart Koster.

De reactie van de NS-woordvoerder schiet in het verkeerde keelgat van Noortje Beumer, die niet van plan lijkt tien minuten eerder van huis te gaan. ,,Hoe kun je mij nou vergelijken met een vrachtwagen? Een fiets is een noodzakelijk vervoermiddel, en ik heb deze nodig voor mijn kleine kinderen.’’

Volledig scherm
Noortje Beumer bij fietsenstalling Stationsplein onder station Utrecht Centraal: de fiets neemt te veel ruimte in beslag. © AD

Thijs Weistra, raadslid van GroenLinks in gemeente Utrecht en verantwoordelijk voor verkeer, vindt het ‘onacceptabel’ als fietsers tien minuten extra moeten reizen voor een alternatieve fietsenstalling. ,,Ik kan de exacte tijd niet inschatten, maar als je tien minuten extra nodig hebt: dat kan natuurlijk niet. Dan moet er snel extra ruimte worden gemaakt. Dat ga ik uitzoeken’’, reageert Weistra.

Het raadslid kan zich wel voorstellen dat de stalling Stationsplein te vol is voor afwijkende fietsen. ,,Het is de grootste van Europa, maar eigenlijk nu al te klein. We zijn al bezig met het zoeken naar nieuwe locaties.''

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht