Thierry Baudet .
Volledig scherm
Thierry Baudet . © ANP

Geen vervolging voor docent die na winst Baudet vroeg: ‘Volkert, waar ben je?’

De docent van de Universiteit Utrecht die in maart na de winst van Forum voor Democratie (FvD) een bericht op Facebook plaatste met daarin de tekst ‘Volkert, waar ben je?’ wordt niet vervolgd. De politiek leider van het FvD deed na het plaatsen van het bericht aangifte van bedreiging en opruiing. 

Het Openbaar Ministerie (OM) startte een onderzoek waarbij de docent als verdachte werd aangemerkt en werd verhoord door de politie. Duidelijk is dat de man verwees naar de moord op Pim Fortuyn in 2002, door Volkert van der Graaf. Het OM ziet in juridisch opzicht geen grond voor vervolging. Voor bedreiging of opruiing moet iemand de opzet hebben om een ander vrees aan te jagen of anderen te bewegen om een strafbaar feit te plegen. 

Uit het onderzoek is gebleken dat de man zijn bericht heeft geplaatst op de persoonlijke Facebookpagina van een andere persoon met wie hij regelmatig felle discussies voerde en met wie hij sterk verschilde qua politieke ideeën. Deze persoon heeft het bericht vervolgens flink verspreid. Volgens het OM heeft de docent niet de opzet gehad om met zijn bericht de politiek leider van het FvD of zijn partijgenoten te willen bereiken en vrees aan te jagen, maar wilde hij alleen een discussie uitlokken met de persoon van de Facebookpagina. 

Naast het ontbreken van opzet, vindt het OM dat geen sprake is van bedreiging of opruiing. De zin ‘Volkert, waar ben je?’ is hiervoor onvoldoende concreet. Volgens het OM wordt niet daadwerkelijk gedreigd. Ook is geen sprake van een directe oproep tot het plegen van een strafbaar feit. Daarom is de aangifte geseponeerd en is de man is niet langer verdachte. 

Nieuwe kans

In april meldde de universiteit op haar website dat de man een ‘voorwaardelijk strafontslag met een proeftijd van twee jaar’ krijgt. ,,De opmerking van de docent is volgens het bestuur verwerpelijk en onacceptabel. Onvoorwaardelijk strafontslag van de medewerker vindt de universiteit echter niet aan de orde. Hierbij speelt een rol dat de universiteit geloofwaardig acht dat de docent zijn opmerking niet letterlijk bedoeld heeft en spijt heeft betuigd’’, aldus de Utrechtse universiteit. Volgens de universiteit gaat de ‘disciplinaire maatregel’ verder dan een berisping. ,,Het houdt in dat strafontslag wordt opgelegd, maar nog niet wordt uitgevoerd. De medewerker krijgt dus nog een nieuwe kans’’, luidt de toelichting. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht