Volledig scherm
Vuurwerk afsteken in Zeist. © Mel Boas

Geen vuurwerkverbod voor Zeist, wél een onderzoek om van jaarwisseling weer een echt feest te maken

De gemeente Zeist gaat onderzoeken hoe de komende jaarwisseling in Zeist gevierd kan gaan worden zonder overlast en vernielingen. Een vuurwerkverbod gaat de gemeenteraad echter net iets te ver. Oud en nieuw moet weer een feest worden voor iedereen. 

De ChristenUnie/SGP, D66 en GroenLinks hadden hiervoor een motie ingediend. Deze werd unaniem gesteund. De gemeenteraad heeft het college van burgemeester en wethouders nu de opdracht gegeven alle mogelijkheden te onderzoeken om van de jaarwisseling een mooi feest voor iedereen te maken. Dat houdt volgens wethouder Marcel Fluitman (CDA) dus ook in dat er wordt onderzocht of er in Zeist een vuurwerkverbod wordt ingesteld. „Dat wordt lastig, omdat we dan vooruit gaan lopen op nieuwe regelgeving vanuit Den Haag. Ik denk dat een dergelijk onderzoek onuitvoerbaar is.”

De wethouder ziet het nu wel in van het uitbreiden van bijvoorbeeld de vuurwerkvrije zones in Zeist. „We willen van de jaarwisseling weer een feest voor iedereen maken. In die vuurwerkvrije zones kunnen de wijkbewoners elkaar aanspreken om de overlast zoveel mogelijk te beperken.”

Knalvuurwerk

Goedgekeurd knalvuurwerk mag worden gebruikt. Ook in Zeist, stelt wethouder Fluitman. Verbieden wordt dus heel moeilijk, evenals beperken van het gebruik van knalvuurwerk. Dat kan bijvoorbeeld door het instellen van die uitgebreide vuurwerkvrije zones, waarbij de wijkbewoners elkaar controleren en aanspreken.

Vuurwerkshows kan de gemeente wel verder onderzoeken. De gemeente is echter geen evenementenbureau, volgens wethouder Fluitman. Een voorlichtingscampagne om elkaar te wijzen op het goed gebruik van vuurwerk zodat het niet leidt tot overlast, ziet de wethouder ook zitten. „Wij betreuren uiteraard alle ongevallen en vernielingen. Een feest is niet normaal als er gesloopt wordt. Maar er bestaat altijd een risico dat er iets mis gaat.”

Oorlogsgebied

Volgens Pieter Verolme (ChristenUnie/SGP) lijken de verslagen over de afgelopen jaarwisseling op verslagen uit een oorlogsgebied.  „We zijn het gewoon gaan vinden. Hoe ver moet het komen voordat we met elkaar gaan zeggen: zo kan het niet langer?”

Verolme: „We moeten onderzoeken wat er mogelijk is. We vragen niet om een direct verbod, maar gemeenten hebben wel ruimere mogelijkheden, waaronder verbieden. Je kunt het afwachten, maar je kunt ook zeggen dat we samen moeten gaan onderzoeken wat er mogelijk is.”

Ans Peereboom (GroenLinks): „Het moet een feestje voor iedereen zijn. Dat is nu absoluut niet het geval. Vuurwerk past niet in een inclusieve samenleving. Het is een te zware belasting voor onze gezondheid.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht